Βλέπουν Ερντογάν πίσω από την καθυστέρηση

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπουν στην κυβέρνηση πίσω από την καθυστέρηση του τηλεφωνήματος του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα ώστε να οριστικοποιηθεί η συμφωνία και οι δύο πρωθυπουργοί να μεταβούν στις Πρέσπες για τις… εορταστικές εκδηλώσεις.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβανόφ, έχει “στυλώσει τα πόδια” γιατί έχει γοητευτεί από τις υποσχέσεις τουρκικών επενδύσεων που έχει λάβει από τον “Σουλτάνο” Ερντογάν στην περίπτωση που ναυαγήσει η συμφωνία.

Γι’ αυτό και φέρνει ενστάσεις στην πρόταση που έχει ήδη αποδεχθεί ο κ. Ζάεφ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, άλλωστε, δεν θα ήθελε η Ελλάδα να απαλλαγεί από ένα διπλωματικό αγκάθι που την εμποδίζει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και ταυτοχρόνως βοηθά τον ίδιο και τα μεγαλοϊδεατικά του σχέδια για τα “σύνορα της καρδιάς του”.

Στο Μαξίμου, εξάλλου, απορρίπτουν το επιχείρημα Κουμουτσάκου πως είναι προτιμότερη μια καλή λύση αργότερα από μια κακή λύση σήμερα:

“Κατ’ αρχάς, δεν γνωρίζει τη συμφωνία για να μπορεί να κρίνει αν είναι καλή ή όχι.

Κατά δεύτερο, πότε θεωρεί πως θα είναι καλύτερα;

Αν πέσει η κυβέρνηση Ζάεφ κι επανέλθει στην εξουσία το εθνικιστικό VMRO;

Με αυτά τα μυαλά δεν λύθηκε το Μακεδονικό εδώ και 25 χρόνια και σήμερα μας εγκαλούν αυτοί που απέτυχαν να το επιλύσουν”, μας λένε με νόημα οι ίδιες πηγές, οι οποίες προσθέτουν πως μια πιθανή πτώση της κυβέρνησης Ζάεφ θα απελευθερώσει κι εθνικιστικές αλβανικές φωνές, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για την ενότητα του βόρειου γείτονα.

“Erga omnes ή τίποτα”

Οι ίδιοι άνθρωποι σημειώνουν, επίσης, πως η συμφωνία που ενδεχομένως να βρίσκεται “ante portas” είναι η καλύτερη των τελευταίων 25 χρόνων και θα είναι πολύ δύσκολο για την αντιπολίτευση να βρει επιχειρήματα για να την καταψηφίσει.

Τονίζουν, εξάλλου, πως είτε θα είναι “erga omnes” είτε δεν θα υπάρξει ποτέ, αφού δεν υπάρχει περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση να κάνει το χατίρι στον κ. Ιβανόφ και να συναινέσει σε άλλη ονομασία για το εσωτερικό της ΠΓΔΜ.

Loading