Βόζεμπεργκ: «Κλειδί για το προσφυγικό η ίση κατανομή ευθυνών»

«Ρωγμή» στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα χαρακτήρισε η Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη το μεταναστευτικό πρόβλημα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι το «κλειδί» για το προσφυγικό είναι «η ίση κατανομή ευθυνών».

propoli

Παράλληλα, η ευρωβουλευτής της ΝΔ επεσήμανε ότι η λύση του μεταναστευτικού αποτελεί «το στοίχημα των επερχόμενων ευρωεκλογών, που θα κρίνουν το μέλλον της Ευρώπης», ενώ αναφέρθηκε και στο «λαϊκισμό που κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη» και στις «ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, που γιγάντωσαν το πρόβλημα».

Tο πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ στο Ευρωκοινοβούλιο:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ξέρουμε ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα αποτελεί την πενταετία που διανύσαμε μία ρωγμή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Πρέπει να μιλήσουμε με αλήθειες. Η Επιτροπή έχει κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες και εμείς ως κοινοβούλιο πήραμε καθοριστικές αποφάσεις. Όμως το γεγονός ότι ειδικά η πρόταση μεταρρύθμισης του Κανονισμού του Δουβλίνου, που ήταν απόλυτα ισορροπημένη, μένει ακόμα ανοιχτή στο Συμβούλιο, δείχνει τις ευθύνες των κυβερνήσεων συγκεκριμένων κρατών μελών.

Πρέπει να αποδείξουμε στις επερχόμενες εκλογές – υπάρχει ικανό διάστημα – ότι η αλληλεγγύη και η ίση κατανομή ευθυνών είναι υποχρέωση όλων των κρατών μελών. Το γεγονός ότι βιώνουμε μία αναποτελεσματικότητα στην καθοριστική διαχείριση του ζητήματος αυτού – χωρίς ευθύνη της Επιτροπής ή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – ρίχνει νερό στο μύλο του λαϊκισμού. Το επόμενο στοίχημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι να αποδείξουμε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση η δημοκρατία μπορεί να νικήσει τον λαϊκισμό.

Προέρχομαι από την Ελλάδα, που γνωρίζουμε όλοι ότι ήταν πρώτη πύλη εισόδου μεταναστών λόγω γεωγραφικής θέσης. Οι δραματικές ροές του 2015 ρυθμίστηκαν πολύ σημαντικά αλλά πάντα το πρόβλημα υπάρχει. Μπορεί η κυβέρνηση της χώρας μου να είχε προβλήματα στη διαχείριση του μεταναστευτικού και στις ελλιπείς υποδομές αλλά είναι η πρώτη χώρα – το πρώτο κράτος μέλος – που έδειξε την αλληλεγγύη στην πράξη.

Αυτή η αλληλεγγύη είναι το στοίχημα των επόμενων ευρωεκλογών, το στοίχημα του μέλλοντος της Ευρώπης».

Loading