Γιατί ανησυχεί πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο Μαξίμου μπορεί να μην θέλουν ούτε να ακούνε για προληπτική πιστοληπτική γραμμή, ωστόσο η σχετική πίεση από τους δανειστές εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι.

Γι’ αυτό και κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως τα ακανθώδη ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα, δηλαδή η ρύθμιση του χρέους και η μεταμνημονιακή εποπτεία, θα επιλυθούν κατά βάση με πολιτική διαπραγμάτευση στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημειώνουν πως οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ καλύτερες από το 2015, προσθέτοντας πως είναι πλέον αρκετά πιθανό το ΔΝΤ να μείνει εκτός ελληνικού προγράμματος.

Κι αυτό γιατί μοιάζει πολύ δύσκολο να επιτευχθεί λύση για το χρέος στο Eurogroup της Πέμπτης, το οποίο έχει θέσει ως “deadline” το Ταμείο.

Στην κυβέρνηση δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν, ωστόσο, την ανησυχία τους για την περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ, οι προτάσεις του οποίου για τη ρύθμιση του χρέους είναι μειοψηφικές σήμερα ανάμεσα στους δανειστές.

Κι αυτό γιατί φοβούνται πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι αγορές δεν θα λάβουν το μήνυμα βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους και γερής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού, τα οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ξαναπάρει την ανηφόρα.

Θα φτάσουμε στο σημείο να παρακαλάμε το ΔΝΤ ξανά”, εκφράζει τη σχετική ανησυχία του στο www.politik.gr βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μπουτάρης η αφορμή

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση και στο ΣΥΡΙΖΑ παίζουν το χαρτί της ιδεολογικής πόλωσης με αφορμή την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη.

Στόχος είναι να καλλιεργηθεί η επανάληψη ενός διχαστικού κλίματος παρόμοιου με εκείνου που επικράτησε στη χώρα πριν ανεβεί στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να γίνει κατανοητό από τους ψηφοφόρους ότι “άλλο Τσίπρας κι άλλο Μητσοτάκης”.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο Μαξίμου θα επανέρχονται συχνά στα νάματα της Αριστεράς κι όχι απλώς περιστασιακά, όπως συνέβη σήμερα Τρίτη με αφορμή τη συμπλήρωση 55 χρόνων από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Loading