«Δεν αλλοιώνεται το πολίτευμα με την εκλογή του ΠτΔ από τον λαό»

Στις προτάσεις που κατατίθενται στη βουλή σε σχέση με την αναθεώρηση του άρθρου 32 του Συντάγματος που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» στο Flash Radio 99.4 και στον Θόδωρο Παπαδόπουλο, ο ευρωβουλευτής και συνταγματολόγος, Κώστας Χρυσόγονος.

propoli

Από την πλευρά του, ο Κ. Χρυσγόγονος εκτίμησε ότι οι αποφάσεις της σημερινής βουλής δεν δεσμεύουν την επόμενη «καθώς οι δύο προτάσεις, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Δηλαδή προς την κατεύθυνση της αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής. Το πως θα γίνει η διαμόρφωση τελικά της διατάξεως, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της αναθεωρητικής βουλής. Αυτής δηλαδή η οποία θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές. Το μόνο το οποίο συζητείται, χωρίς αυτό να είναι καθολικά αποδεκτό, αλλά εν πάση περιπτώσει, υπάρχει μια γνώμη την οποία ασπάζομαι και εγώ και την έχω υπερασπιστεί στο βιβλίο μου ‘Συνταγματικό Δίκαιο’, ότι δεσμεύεται η αναθεωρητική βουλή από την κατεύθυνση και μόνον».

«Πρέπει να προβλέπεται η σύσταση συνταγματικού δικαστηρίου»

Όπως τόνισε ο Κ. Χρυσόγονος, μια πολύ σημαντική παράληψη είναι το γεγονός ότι «στην Ελλάδα δεν έχουμε συνταγματικό δικαστήριο και το κύρος της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν ελέγχεται από τα δικαστήρια».

«Η δικιά μου άποψη είναι ότι το βασικό ελάττωμα αυτής της πρότασης αναθεώρησης, είναι ότι δεν προβλέπει, την σύσταση συνταγματικού δικαστηρίου, το οποίο θα μπορούσε να εκδικάζει όλες αυτές τις συνταγματικές ή αλλιώς οργανωτικές διαφορές, που αφορούν τις σχετικές διαφορές με την ανάδειξη των άμεσων οργάνων του κράτους. Παράλληλα ένα συνταγματικό δικαστήριο θα μπορούσε να έχει την δυνατότητα να κυρώνει με ισχύ έναντι πάντων σε αντισυνταγματικούς νόμους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, επίσης βασική έλλειψη της συνταγματικής αναθεώρησης χαρακτήρισε το γεγονός ότι «δεν αποσυνδέεται η επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από τις κυβερνητικές αυθαιρεσίες. Ειδικά τώρα με την τελευταία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα μακροβούτια που έχουμε δει στην επετηρίδα δεν τα έχει κάνει κανείς στο παρελθόν».

Ωστόσο σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με τους ισχυρισμούς περί αλλοιώσεως του πολιτεύματος από την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, απευθείας από τον λαό, ο Κ. Χρυσγόνος απάντησε αρνητικά υποστηρίζοντας πως «υπάρχει σειρά και άλλων ευρωπαϊκών κρατών όπως η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Φινλανδία κ.α. στα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται άμεσα από τον λαό χωρίς να έχει τις αυξημένες αρμοδιότητες που έχει για παράδειγμα ο Γάλλος πρόεδρος».

Loading