Δεν αποφασίζει για εκλογές πριν κάτσει η μπίλια των Πρεσπών

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο Μαξίμου επιμένουν ότι και τα μέτρα που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης- ανάμεσά τους η παράταση του νόμου Κατσέλη μέχρι να έρθει στη Βουλή το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας που βρίσκεται στα σκαριά, οι 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών, η κατάργηση των πανελληνίων για τις μη δημοφιλείς σχολές και η νέα ρύθμιση για παλιές εισφορές στην εφορία- δεν είναι προεκλογικά, αλλά έχουν ορίζοντα εννεαμήνου, μέχρι το Σεπτέμβριο δηλαδή όταν, εφόσον βεβαίως τηρηθεί η συνταγματική προθεσμία και δεν έχουμε πρόωρες κάλπες, η κυβέρνηση Τσίπρα θα παραδώσει σε υπηρεσιακή για να διεξάγει τις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, δεν πρόκειται να λάβει κάποια σχετική απόφαση πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο με την κύρωση της Συμφωνίας Πρεσπών, ενώ επιζητά τον απαραίτητο χρόνο ώστε να πείσει τον ελληνικό λαό ότι το μεταμνημονιακό του πρόγραμμα είναι διαφορετικό τόσο από το μνημονιακό που αναγκάστηκε να υλοποιήσει όσο κι από το αντίστοιχο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας ζητά από τους υπουργούς του επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου ώστε ακόμα κι αν χρειαστεί να πάει σε εκλογές το Μάρτιο ή το Μάιο να έχει κάτι να επιδείξει στους ψηφοφόρους διαφορετικό από μειώσεις μισθών και συντάξεων κι αυξήσεις φόρων, που χαρακτήρισαν την προηγούμενη περίοδο.

Στις ελληνικές καλένδες, πάντως, φαίνεται πως παραπέμπεται η συμφωνία με την Εκκλησία, αφού δεν συμπεριλαμβάνεται στις κορυφαίες κυβερνητικές προτεραιότητες της αμέσως επόμενης χρονικής περιόδου.

Οι εξαγγελίες ΔΕΘ που μένει να νομοθετηθούν

Ο πρωθυπουργός, από την άλλη, φαίνεται να είναι ικανοποιημένος για το ότι νομοθετήθηκαν πριν το τέλος του έτους σχεδόν όλες οι εξαγγελίες του από το βήμα της ΔΕΘ το Σεπτέμβριο.

Οι μόνες που απομένουν να νομοθετηθούν είναι το στεγαστικό επίδομα ύψους 410 εκατομμυρίων ευρώ, η αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς και η νέα ρύθμιση για παλιές οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Παραλλήλως, δίνει έμφαση στην αποτροπή της νέας μείωσης των συντάξεων και στο ότι ψηφίστηκε πριν μερικές ημέρες ο πρώτος επεκτατικός προϋπολογισμός εδώ και μία δεκαετία.

Loading