IN TIME

Διαχρονικό «σπορ» η διαφθορά στην Ελλάδα

Του Θεόδωρου Παπαδόπουλου
Τελικά, η διαφθορά στην Ελλάδα είναι διαχρονικό “σπορ”! Η υπόθεση του Μάνου Πετσίτη προκάλεσε πολλές συζητήσεις, καθώς έχει στοιχεία πολύ εντυπωσιακά σχετικά με την οικονομική ανέλιξη του συγκεκριμένου ανθρώπου και τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις που είχε αναπτύξει με επιχειρηματίες πολύ μεγάλου βεληνεκούς σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

propoli

Φυσικά, στο επίκεντρο μπήκε η σχέση του Πετσίτη με το Νίκο Παππά και τον δικηγόρο Αρτεμίου, χωρίς όμως ακόμα να έχουν προκύψει σαφείς ενδείξεις για τη σχέση τους και, το κυριότερο, στοιχεία που να συνδέουν τον Παππά με τους υπόλοιπους.

Όμως η υπόθεση αυτή φέρνει αντιμέτωπους τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων με τον καθρέφτη τους, καθώς στην «καμπούρα» τους έχουν συσσωρευθεί πληθώρα υποθέσεων από τα προηγούμενα χρόνια. Είναι βλέπετε διαχρονικό και διακομματικό το «σπορ» της διαφθοράς στην Ελλάδα και αυτό το γνωρίζουν τόσο οι ίδιοι οι κυβερνώντες, όσο και οι κυβερνώμενοι, παρά το γεγονός ότι κάνουν ωσάν για πρώτη φορά να γνωρίζουν και να βλέπουν τέτοια κρούσματα ή ενδείξεις.

«Φέρτε μου» δηλαδή «ένα σύννεφο να πέσω» είναι όλη αυτή η κατάσταση με τη διαφθορά σ’ αυτήν τη χώρα, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τίποτα και όλοι κατόπιν εορτής γίνονται κήρυκες της «κάθαρσης» και της διαφάνειας.

Από την άλλη, βέβαια, όλοι θα ήθελαν να έχουν φίλο έναν «Μανόλο» να ξοδεύει, να είναι στα ακριβά μαγαζιά και εν ολίγοις να βγάζουν «γούστα» ανέξοδα. Άλλωστε η χώρα μας έχει παράδοση στην οικογενειοκρατία και την ευνοιοκρατία, τόσο ισχυρή που όπου και αν κοιτάξεις θα τη διαπιστώσεις. Αν ψάξεις λίγο κάτω από έναν διορισμό σε ανώτατη κυβερνητική θέση θα δεις ότι ο μπαμπάς του τάδε ήταν κολλητός με τον δείνα και πάει λέγοντας. Αν πάλι ψάξεις τα ψηφοδέλτια ειδικά της ΝΔ, θα βρεις πολλά ίδια επίθετα τα τελευταία 40 χρόνια και μάλιστα το κακό είναι ότι οι γονείς, θείοι ή παππούδες κληρονομούν στους επιγόνους μαζί με το επίθετο και τον κομματικό μηχανισμό, ο οποίος και αποκλείει νέους υποψηφίους να καταφέρουν να φτάσουν στη βουλή ή σε κάποιο άλλο σημαντικό πολιτικό πόστο.

Άλλωστε αυτή είναι η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δίνοντας στον κόσμο την αίσθηση του δικαίου και της ευκαιρίας να γίνει βουλευτής ακόμα και ο άνεργος που συντάσσεται με τις θέσεις του δημιουργεί μια ισχυρή βάση η οποία τον στηρίζει ακόμα και αν σε άλλα θέματα διαφωνεί κάθετα. Είναι βλέπετε η ανάγκη για ανανέωση, η οποία είναι απαραίτητη για να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα. Η ΝΔ δεν έπαθε αυτό που έπαθε το ΠΑΣΟΚ, οπότε και κράτησε εντός της οικογένειες και «βαρονίες», όμως πολλές φορές τα κάστρα πέφτουνε από μέσα…

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik, την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

 

Loading