ΔΗΜΑΡ: «Λύση στο Σκοπιανό και εκλογές»

Να δοθεί λύση στο Σκοπιανό και να προκηρυχθούν εκλογές ζητά η ΔΗΜΑΡ σύμφωνα με την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος.

propoli

Σε αυτήν επισημαίνεται ότι η συμφωνία κινείται σε θετική κατεύθυνση καθώς «έχει σημαντικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το Μακεδονικό ζήτημα. Συγκεκριμένα η πρόταση προβλέπει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, με διεθνή συμφωνία και αναθεώρηση του Συντάγματος με δεσμευτικές εγγυήσεις, για να αποτραπούν τα ζητήματα αλυτρωτισμού. Πρόκειται για την εθνική γραμμή και ακολουθήθηκε από το 1995 και έπειτα».

Συμβιβασμός η συμφωνία…

Παρόλα αυτά αναγνωρίζεται ότι υπάρχουν ορισμένα προβληματικά σημεία στη συμφωνία όπως το ζήτημα της ιθαγένειας και της γλώσσας, αλλά και μια σειρά άλλων θεμάτων όπως για τα παράδειγμα τα εμπορικά σήματα που παραπέμπονται σε διαδικασίες που είναι αμφίβολο αν θα οδηγήσουν σε διασφάλιση των συμφερόντων. «Είναι βέβαια δεδομένο ότι η συμφωνία για το Μακεδονικό αποτελεί ένα συμβιβασμό και ως τέτοιος δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά. Συνεπώς οι πανηγυρισμοί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη μιας υπεύθυνης στάσης».

Η υλοποίηση της συμφωνίας εξαρτάται από τα Σκόπια

Η υλοποίηση της συμφωνίας, σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, πλέον δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας. «Η FYROM μένει να αποδείξει ότι μπορεί να εφαρμόσει αυτά που υπέγραψε. Εμείς, στη ΔΗΜΑΡ και στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι θέλουμε βιώσιμη λύση κοινά αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Παράταση του σημερινού τέλματος ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετήσει μόνο τα Σκόπια, μέσα από τη de facto μονοπώληση του ονόματος “Μακεδονία”. Διαχρονικά εξάλλου, ο ευρύτερος πολιτικός μας χώρος επιχείρησε την επίλυση του προβλήματος, πρόβλημα που συντήρησε και επέτεινε η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας» τονίζεται μεταξύ άλλων.

 

Loading