Δ. Χαραλαμπίδου: Ξέρουν τι εκχωρούν στο Υπερταμείο

Του Θ. Καλέση
Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της Λαϊκής Ενότητας ότι η κυβέρνηση, μέσω του ΦΕΚ 2320/19-06-2018, ξεπουλά στο Υπερταμείο εμβληματικά κτίρια της Θεσσαλονίκης, όπως νοσοκομεία, γήπεδα, μουσεία, καθώς και ένα μεγάλο μέρος του παραλιακού μετώπου της πόλης συμπεριλαμβανομένου και του λιμανιού.

propoli

Συγκεκριμένα σ’ ότι αφορά τη Θεσσαλονίκη στη λίστα περιλαμβάνονται: Η Ροτόντα, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Νοσοκομείο Γεννηματά, το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, η εκκλησία της Παναγίας Αχειροποιήτου, το Καυτανζόγλειο Στάδιο, οι φυλακές του Γεντί Κουλέ και όλος ο περιβάλλοντας χώρος, τα δυτικά τείχη της πόλης, από την περιοχή Βαρδαρίου μέχρι την Αγίου Δημητρίου, η ΥΦΑΝΕΤ, τα τείχη Ακροπόλεως με τον περιβάλλοντα χώρο, η περιοχή «Λαχανόκηποι», το Στρατόπεδο Κόδρα κ.α.

Μιλώντας στην Politik η εκπρόσωπος της ΛΑΕ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην υπόθεση: «Στα πλαίσια της αποπληρωμής του χρέους, η κυβέρνηση εκχώρησε ιστορικά περιουσιακά στοιχεία της χώρας και δη, της Θεσσαλονίκης, μέσω του ΦΕΚ στο Υπερταμείο. Εμείς για το ζήτημα αυτό θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία δεν απαντήθηκαν και έχω την εντύπωση ότι δεν θα απαντηθούν ποτέ» τόνισε αρχικά η πρώην πρόεδρος της Βουλής και πολιτεύτρια με το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας και εξηγεί για τον λόγο για τον οποίο όλη αυτή η αναστάτωση δεν μπορεί να προκλήθηκε, όπως λέει, από λάθος ή εκ παραδρομής.

Πριν από ένα περίπου χρόνο, η κυβέρνηση συγκρότησε σχετική ομάδα, αποτελούμενη από 39 μέλη, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και στελέχη της κυβέρνησης από όλα τα υπουργεία. «Θέλετε να πιστέψουμε, ότι αυτή η επιτροπή συνεδρίασε –αν συνεδρίασε γιατί και αυτό δεν μας το έχουν απαντήσει – και αποφάσισε να εκχωρήσει όλους αυτούς του κωδικούς στο Υπερταμείο, χωρίς να γίνει επεξεργασία του τι ακριβώς παραχωρούν; Είναι δυνατόν να παραχωρούνται κτίρια, όπως το Ιπποκράτειο νοσοκομείο ή η ρωμαϊκή αγορά; Είναι δυνατόν να παραχωρούν σε σύμπραξη το λιμάνι και στη συνέχεια να το εκχωρούν στο Υπερταμείο; Πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση παραχώρησε στο δήμο Καλαμαριάς 230 στρέμματα από το στρατόπεδο Κόδρα. Σήμερα αυτά τα 230 στρέμματα έχουν εκχωρηθεί στην  ΕΤΑΔ; Είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι της επιτροπής να μην είναι απατεώνες;» διερωτάται η κ. Χαραλαμπίδου.

Μετωπική από… Αριστερά και για τις διώξεις Λαφαζάνη

Η υπόθεση εκχωρήσεων στο Υπερταμείο δεν αποτελεί το μοναδικό πεδίο αντιπαράθεσης που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα μεταξύ της κυβέρνησης και της Λαϊκής Ενότητας. Η απόφαση να επωμιστεί ο γενικός γραμματέας της ΛΑΕ, τον… μισό ποινικό κώδικα για τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, βάζει τις δύο πλευρές για τα καλά στα χαρακώματα.

«Η στόχευση στο συγκεκριμένο θέμα είναι προφανής. Καλώντας σε απολογία τον κ. Λαφαζάνη, η κυβέρνηση στέλνει ένα και μοναδικό μήνυμα στον κόσμο. Να πάψει να αντιστέκεται, να διαμαρτύρεται και να διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον. Ο στόχος είναι ο εκφοβισμός των πολιτών και αυτό είναι ξεκάθαρο. Γι’ αυτή την κυβέρνηση ο κατήφορος έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2015, δυστυχώς βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και ουδείς γνωρίζει που μπορεί να σταματήσει» τονίζει στην politik η Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Loading