Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για εφημερίδες και αύξηση χαρτιού

Με αφορμή τον κίνδυνο στον οποίο έχουν περιέλθει οι εφημερίδες λόγω της αύξησης του χαρτιού, ερώτηση στην Βουλή κατέθεσαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών του κόμματος, Μάξιμος Χαρακόπουλος και βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνίων και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά.

propoli

«Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού εξακολουθούν να εμπιστεύονται για την ενημέρωσή τους εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία. Κατά συνέπεια, είναι απολύτως απαραίτητη η εκπόνηση πολιτικών ενίσχυσης του παραδοσιακού τύπου. Είναι ζήτημα πλουραλισμού και δημοκρατίας. Σε διαφορετική περίπτωση η εξαφάνιση ενός ιστορικού κλάδου θα είναι γεγονός» σημειώνουν εκτός των άλλων οι βουλευτές.

Και προσθέτουν πως «μεγάλη νευρικότητα παρατηρείται στην παγκόσμια αγορά δημοσιογραφικού χαρτιού με αυξήσεις τιμών και ταυτόχρονη μείωση της παραγωγής. Εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας έχουν εξαγγείλει ήδη σημαντικές αυξήσεις στο δημοσιογραφικό χαρτί, ενώ και εγχώριες εκδοτικές και τυπογραφικές μονάδες έχουν ενημερώσει τους πελάτες τους από 1η Ιουλίου. Είναι γνωστό ότι οι ελληνικές εκδοτικές και τυπογραφικές επιχειρήσεις κάθε είδους (εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία) τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και της εκτίναξης του κόστους παραγωγής, έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει».

“Ποσοστά ανεργίας υψηλότερα από κάθε άλλο κλάδο”

Για την αύξηση του κόστους του δημοσιογραφικού χαρτιού, οι βουλευτές της ΝΔ σημειώνουν ότι «θα σημάνει τον περιορισμό της βιωσιμότητας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και την απώλεια και άλλων θέσεων εργασίας δημοσιογραφικών τυπογράφων, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων στις επιχειρήσεις του κλάδου» ενώ τέλος υπενθυμίζουν ότι «πρόκειται για κλάδο, ο οποίος μαστίζεται από πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας, υψηλότερα από κάθε άλλον» και ότι «στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για οικογενειακές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιπροσθέτως καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις συσσωρευμένες συνέπειες της πολυετούς κρίσης».

Μετά από όλα τα παραπάνω, οι βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό να αναφέρει τα μέτρα που «πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του πληττόμενου κλάδου των εκδοτικών επιχειρήσεων καθώς επίσης και αν διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση του λεγόμενου παραδοσιακού τύπου».

Loading