INTIME

“Εύλογο ποσό τα 5 εκατ. ευρώ για τις στοιχηματικές”!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Εύλογο ποσό για να μπορέσει μια στοιχηματική εταιρεία να αδειοδοτηθεί, θεωρεί ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τα πέντε εκατομμύρια ευρώ που έχουν περιληφθεί στο σχετικό νομοσχέδιο, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις για δημιουργία ολιγοπώλιου ή και μονοπώλιου στο χώρο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Politik κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για πάρα πολύ μεγάλους τζίρους των στοιχηματικών εταιρειών, ενώ μας ενημέρωσε ότι απορρίφθηκε η λύση της πλειοδοσίας και προκρίθηκε αυτή του ανοιχτού αριθμού αδειών.

Σημείωσε, πάντως, με νόημα πως η δημόσια διαβούλευση συνεχίζεται.

POLITIK: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις στοιχηματικές εταιρείες, όπου ζητείται ένα ποσό, νομίζω, πέντε εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αδειοδοτηθούν. Σε σύγκριση και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό το ποσό θεωρείται μεγάλο. Μήπως με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται συνθήκες ολιγοπωλιακές ή ακόμα και μονοπωλιακές στο χώρο του στοιχήματος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν το θεωρώ αυτό. Αντιθέτως, οι στοιχηματικές εταιρείες έχουν πάρα πολύ μεγάλους τζίρους, παρουσιάζουν πάρα πολύ μεγάλα κέρδη κι από τη μεριά του υπουργείου Οικονομικών θεωρήθηκε ένα εύλογο ποσό για να μπορέσει μια εταιρεία να αδειοδοτηθεί. Η άλλη λύση θα ήταν να έχουμε ένα numerus clausus, έναν κλειστό αριθμό δηλαδή αδειών που θα μπορούσαμε να δώσουμε, πράγμα το οποίο θα οδηγούσε σε αυτό που θα λέγαμε «πλειοδοσία». Δηλαδή, όποιος έδινε τα περισσότερα, θα έμπαινε. Εμείς θεωρήσαμε ότι θα έπρεπε να έχουμε έναν ανοιχτό αριθμό και για αυτόν το λόγο προσδιορίσαμε το συγκεκριμένο ποσό. Η διαβούλευση συνεχίζεται. Ωστόσο, νομίζω πως το συγκεκριμένο ποσό είναι εύλογο για την αδειοδότηση των στοιχηματικών εταιρειών.

“Πιθανές εκλογές στην ΠΓΔΜ δεν είναι τροχοπέδη”

Το Politik ρώτησε τον κ. Τζανακόπουλο και για τα δύο μέτρα και δύο σταθμά με τα οποία το Μαξίμου αξιολογεί τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πάνου Καμμένου απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.

POLITIK: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Αυτό σημαίνει κατά τη γνώμη σας πως μια εκλογική διαδικασία βουλευτικών εκλογών στη γείτονα, θα πάει τη διαδικασία πιο πίσω; Είναι ένας όρος ο οποίος δεν θα τηρηθεί, με τον τρόπο αυτό, δεν θα τηρηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών; Κι όσον αφορά τον κ. Καμμένο και τη ΝΔ, μιλήσατε πολύ για εθνικισμό, μιλήσατε πολύ για ακροδεξιά. Κατανοητό ότι ΝΔ και ΑΝΕΛ εκκινούν από διαφορετικές πηγές, αλλά μήπως καταλήγουν στο ίδιο; Μήπως, δηλαδή, όλα αυτά που είπατε για τον κ. Μητσοτάκη ισχύουν και για τον κ. Καμμένο, ανεξαρτήτως από πού ξεκίνησε η κάθε πλευρά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, θα σας πω το εξής. Εμείς θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία του κ. Ζάεφ ώστε να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν θεωρούμε πως μια πιθανή εκλογική διαδικασία θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη. Καταλαβαίνουμε ότι φυσικά είναι μια πιθανότητα να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση ως προς τους χρόνους οι οποίοι ορίζονται, ως προς τα χρονοδιαγράμματα τα οποία ορίζονται στη Συμφωνία των Πρεσπών. Όμως, επαναλαμβάνω ότι για εμάς το κρίσιμο είναι να πληρωθούν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας, δηλαδή να υπάρξει Συνταγματική Αναθεώρηση στη γειτονική χώρα. Τώρα, αν αυτό θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο ή αν θα ολοκληρωθεί το Φλεβάρη ή το Μάρτη, δεν θεωρώ πως για εμάς αποτελεί πολύ μεγάλο ζήτημα. Το αντίθετο. Εμείς, ξαναλέω, θέλουμε την ουσιαστική πλήρωση των προϋποθέσεων. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, κι επειδή επιμένετε σε σχέση με την τοποθέτηση του κ. Καμμένου, ξαναλέω: Ο κ. Καμμένος πάντοτε υποστήριζε ότι είναι, αν θέλετε, προέρχεται, από τη λεγόμενη λαϊκή δεξιά. Το θέμα αφορά τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος υποστηρίζει πως, ξαναλέω, είναι ένας κεντρώος φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής. Κι ως κεντρώος φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής το μόνο το οποίο κάνει καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειας να επιλυθεί το ζήτημα με τη γειτονική χώρα έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε μία νέα φάση στην ευρύτερη Βαλκανική είναι να οχυρώνεται πίσω από αντιδραστικές ακροδεξιές κι εθνικιστικές ιδεολογίες στο εσωτερικό του κόμματός του, με μοναδικό γνώμονα να μη διασπαστεί ή να μη χάσει ψήφους στη μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνει να γίνει πρωθυπουργός της χώρας, πράγμα το οποίο δεν θεωρώ και πάρα πολύ πιθανό.

Loading