Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της Τετραμερούς

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Στα θετικά συμπεράσματα από την Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας ‐ Βουλγαρίας ‐ Ρουμανίας και Σερβίας, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αναφέρονται κυβερνητικές πηγές.

propoli

Προτάσσουν τη σύσταση κοινής εταιρείας Ελλάδας ‐ Βουλγαρίας για την υλοποίηση του έργου της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκη ‐ Αλεξανδρούπολη ‐ Καβάλα ‐ Μπουργκάς ‐ Ρούσε.

Μιλούν, επίσης, για τη συμφωνία Αθήνας ‐ Σόφιας για την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη βουλγαρική πρωτεύουσα.

Υπάρχει, επίσης, συμφωνία Ελλάδας ‐ Σερβίας να υπογραφεί μνημόνιο με την πΓΔΜ μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών για σιδηροδρομική διασύνδεση.

Τα παραπάνω θα αποτελούν μέρος ενός δακτυλίου οδικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων που θα ενώνουν όλες αυτές τις βαλκανικές χώρες μεταξύ τους και θα καταλήγουν στα λιμάνια της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Στο μεταξύ, Τσίπρας ‐ Νετανιάχου συζήτησαν για τις προοπτικές διασύνδεσης του αγωγού Eastmed με τα Βαλκάνια και την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου.

Μίλησαν και για την αναβάθμιση του ρόλου της Θεσσαλονίκης ως βαλκανικού κέντρου καινοτομίας με ισχυρή συμμετοχή επιχειρήσεων από το Ισραήλ που δραστηριοποιούνται ήδη στην πόλη.

Πρόταση Τσίπρα

Συμφώνησαν, επίσης, οι τέσσερις χώρες, ύστερα από πρόταση Τσίπρα, η τετραμερής σύνοδος αυτή να μην περιορίζεται στις διακρατικές σχέσεις, αλλά να αρχίσει να καλλιεργεί και τις επαφές από τα κάτω προς τα πάνω (ανάμεσα σε φορείς, πανεπιστήμια,κ.λπ.).

Άρχισαν, εξάλλου, οι συνομιλίες για την ίδρυση ευρωπαϊκού ομίλου εδαφικής συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη ο οποίος θα συντονίζει αυτές τις πρωτοβουλίες.

Loading