Η ΠΓΔΜ επικύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών

Επικύρωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, σε ειδική συνεδρίασή του την Τετάρτη (20/6).

propoli
Η συμφωνία επικυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, τόνισε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για τη γειτονική χώρα, καθώς είναι «μια αξιοπρεπής και αποδεκτή λύση και για τις δύο πλευρές».

Το… μπαλάκι σε Ελλάδα και Ιβανόφ

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Ελλάδα θα πρέπει να ενημερώσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι υποστηρίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας, καθώς και να ενημερώσει το γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι καλωσορίζει την πρόκληση των Σκοπίων στην Ευρωατλαντική Συμμαχία.

Παράλληλα, η συμφωνία αναμένεται να αποσταλεί στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβανόφ, ο οποίος θα έχει στη διάθεσή του περιθώριο επτά ημερών για να την υπογράφει.

Εφόσον στυλώσει τα πόδια και ασκήσει βέτο, κάτι που αποτελεί και το πιο πιθανό σενάριο, η συμφωνία θα επιστρέψει στη Βουλή της χώρας και θα πρέπει να ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, δηλαδή με 61 ψήφους. Κατόπιν, ο Ιβανόφ δε θα έχει άλλη επιλογή από το να την υπογράφει.

Loading