Να σταματήσει η ρητορική του μίσους που θρέφει τη βία

Του Χρήστου Τσαλικίδη

propoli

Να σταματήσει άμεσα η ρητορική του μίσους που θρέφει τη βία θέτει ως κυρίαρχη προτεραιότητα της η Νέα Δημοκρατία, διαπιστώνοντας τη συγκροτημένη προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη ώστε να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας, επαναφέροντας στην πολιτική συζήτηση το δίπολο «αριστερά-δεξιά».

Στην Πειραιώς ανησυχούν για το γεγονός ότι η κοινωνία δείχνει να έχει παραιτηθεί από τις βασικές αξίες της δημοκρατίας, με συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη να επισημαίνουν ότι το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που συντηρούν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα τελευταία 24ωρα λειτουργεί διασπαστικά στη βάση ενός λαού ο οποίος είναι κουρασμένος από την πολυετή και πολυεπίπεδη οικονομική κρίση.

Για αυτό και σύσσωμη η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί το Μέγαρο Μαξίμου να αναλάβει τις ευθύνες του, παύοντας να επενδύει στη ρητορική του μίσους η οποία –δυστυχώς- επανέρχεται έντονα στην πολιτική ατζέντα.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έδειξε με το δάκτυλο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως υπεύθυνο για την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο προφανώς να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της κοινωνίας που εξακολουθεί να τάσσεται στο πλευρό του, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ φρόντισε να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Ανέδειξε, λοιπόν, την κυβερνητική διγλωσσία σε παρόμοια θέματα, κυρίως όταν οι επιθέσεις προέρχεται από «αγανακτισμένους» ή τον «Ρουβίκωνα»,  εστιάζοντας στην προσπάθεια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να καλλιεργήσουν ένα νέο κλίμα διχασμού στην πατρίδα μας.

«Η βία είναι βία»

«Έχουμε μια αλληλουχία γεγονότων. Η ρητορική της βίας είναι αυτή που πρέπει να εκλείψει. Ο διχασμός είναι αυτός που πρέπει να εκλείψει και  να σταματήσουμε σε κάθε περίπτωση να βλέπουμε τη βία υπό προϋποθέσεις. Εξ αρχής, αν μια πολιτική δύναμη τοποθετήθηκε αντίθετα σε όλο αυτό, αυτή είναι η Ν.Δ. Και η Ν.Δ. τοποθετήθηκε ξεκάθαρα. Βία με ή χωρίς προϋποθέσεις δεν υπάρχει. Η βία είναι βία» τόνισε η κυρία Σπυράκη.

Πέραν, ωστόσο, της τοποθέτησής της εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, το πιο ανησυχητικό είναι ότι δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας μοιάζει να έχει εθιστεί στη βία, από όπου και αν προέρχεται. Μόνο που αυτή η επιθυμία να ξεσπάσουν επιθέσεις εις βάρος του πολιτικού συστήματος, η οποία πηγάζει από την απογοήτευση για τη σημερινή κατάσταση που βιώνουμε ως Έθνος, αφήνει χώρο δράσης σε ακραίους κύκλους είτε από τα Αριστερά, είτε από τα δεξιά.

Είναι θέμα ποιότητας της δημοκρατίας

Και όσο δεν αντιδρούμε ως κοινωνία, όσο δεν ορθώνουμε ανάστημα λέγοντας «ως εδώ»,  τόσο η επιθυμία για ξυλοδαρμούς θα μεγαλώνει και θα αναζητά το επόμενο θύμα, μιας και οι δράστες κυκλοφορούν ελεύθεροι και ατιμώρητοι. Δεδομένου λοιπόν ότι η γιγάντωση του φασισμού δεν είναι θέμα «δεξιάς» ή «αριστεράς», αλλά του συνόλου της κοινωνίας, οφείλουμε και εμείς να αναλογιστούμε τις δικές μας ευθύνες. Γιατί σε τελική ανάλυση, ως ενεργοί πολίτες, καθορίζουμε την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Loading