INTIME

Ο Τσίπρας απειλεί να πάρει “κεφάλια” υπουργών!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Δύσκολες στιγμές πέρασαν από τον Αλέξη Τσίπρα αρκετοί υπουργοί κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου της Δευτέρας εξαιτίας των καθυστερήσεών τους στην ψήφιση και υλοποίηση αρκετών από τα 88 προαπαιτούμενα τα οποία απαιτούνται για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Μπορεί στην ομιλία του η οποία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση ο πρωθυπουργός να μην φείστηκε επαίνων για το κυβερνητικό έργο, κεκλεισμένων των θυρών ωστόσο παρουσίασε ένα άλλο πρόσωπο, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο, όπως πληροφορούμαστε, να απειλήσει πως θα πάρει ακόμα και “κεφάλια” υπουργών οι οποίοι παίζουν καθυστερήσεις κι ενδεχομένως να καθυστερήσουν ακόμα και τη λήξη του προγράμματος, παραπέμποντάς την από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο στο αμέσως επόμενο των αρχών Ιουλίου.

Χρέος

Όσον αφορά το χρέος, υπάρχει, πρώτον, η ανάγκη και μια δέσμευση από τους δανειστές για τη λήψη μέτρων επιμήκυνσης της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων.

Αυτά τα μέτρα είναι συνδεδεμένα με τις μεταρρυθμίσεις του τρίτου προγράμματος, δηλαδή έρχονται ως δέσμευση των Ευρωπαίων χάρη στο ότι έχει ολοκληρωθεί ή ότι ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα.

Αυτά τα μέτρα είναι μέτρα τα οποία κανείς δεν τα συνδέει με οποιεσδήποτε πολιτικές προϋποθέσεις μετά από την περίοδο του μνημονίου”, υποστηρίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Υπάρχει, επίσης, ένα δεύτερο σκέλος αυτής της συζήτησης, το οποίο αφορά τον αποκαλούμενο “γαλλικό μηχανισμό”, δηλαδή ένα μηχανισμό ο οποίος αυτομάτως θα επιμηκύνει τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων σε περίπτωση κατά την οποία δεν επιτυγχάνονται οι απαραίτητοι ρυθμοί ανάπτυξης, με τον τρόπο που αυτοί περιγράφονται στις προβλέψεις του ESM.

Ο γαλλικός μηχανισμός

Τώρα λαμβάνει χώρα μια συζήτηση σε ό,τι αφορά το γαλλικό μηχανισμό, αν δηλαδή θα είναι απολύτως αυτόματος ή αν θα εξαρτάται από την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων κι όχι από την επίτευξη μεταρρυθμίσεων.

Αυτή είναι μια συζήτηση η οποία εξελίσσεται κι από το Μαξίμου τονίζουν πως προσπαθούν να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα και τους Έλληνες πολίτες.

 

Loading