«Η συμφωνία διαχωρισμού πάρθηκε με βάση τις κοινωνικές εξελίξεις»

Για μια ιστορική συμφωνία για τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, που επετεύχθη μέσω του διαλόγου Τσίπρα-Ιερώνυμου, ο οποίος δείχνει το δρόμο, έκανε λόγο στην εκπομπή «Μιλάμε Πολιτικά» στον Flash 99.4, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

propoli

Από την πλευρά του, ο κ. Ζαχαριάδης αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κληρικοί, οι οποίοι καταδίκασαν την απόφαση, κάνοντας λόγο για εσωτερικά ζητήματα της Εκκλησίας, σεβόμενος την ανεξαρτησία της.

Παράλληλα, όσον αφορά τόσο τις φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και εκτός, οι οποίες ζητούσαν περισσότερα κεκτημένα από την συμφωνία, ο κ. Ζαχαριάδης, ανέφερε ότι «δεν συζητάμε σε φανταστικό επίπεδο, καθώς θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη το που βρισκόμασταν χθες και που σήμερα, καθώς και τις κοινωνικές εξελίξεις».

Όσον αφορά δε το ζήτημα της χορήγησης κρατικής δαπάνης στην Εκκλησία, έναντι της καταβολής μισθών στους κληρικούς, ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε ότι πρόκειται ουσιαστικά για μια αναδιάταξη των κρατικών δαπανών, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας. «Η Εκκλησία, ως ανεξάρτητη πλέον, θα μπορεί να κατανέμει το ποσό με τον τρόπο που ορίζει η ίδια. Εξάλλου είναι ένα παράδειγμα που ακολουθείται σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, σαφώς όχι σε όλες αλλά πρέπει να αναλογιστεί κανείς και την ιστορική διαδρομή επί δεκαετιών», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τι θα γίνει με τις συντάξεις

Στο μείζον ζήτημα της πιθανής περικοπής των συντάξεων, ο κ. Ζαχαριάδης, έκανε λόγο για «ικανοποιητικά» σενάρια του προϋπολογισμού, με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και των κκ Μοσκοβισί, Ρέκλινγκ και Σεντένο, καθώς η Ελλάδα δεν ήταν στις 6 χώρες που συζητήθηκαν έντονα για το προσχέδιο που κατέθεσαν στην Κομισιόν, όπως η Ιταλία.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις εκτιμήσεις του πιο «σκληροπυρηνικού» όπως χαρακτήρισε ΔΝΤ, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο δήλωσε ότι δεν συντρέχει ουσιαστικός δημοσιονομικός λόγος για περικοπή των συντάξεων.

Loading