Ν. Καραγιαννακίδης / Έχουν σχέδιο για τους… επόμενους

Του Νίκου Καραγιαννακίδη*

propoli

Νέο… “Κυπριακό” είναι πολύ πιθανόν να συμβεί οπουδήποτε στον ελλαδικό χώρο! Βλέπω το τελευταίο διάστημα την παράλογη σπουδή της “παρέας του Μαξίμου” -όπως έχει χαρακτηρίσει την κυβέρνηση ένας πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- να επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Ναι μεν ως Έλληνας θέλω η πατρίδα μου να έχει πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα, ωστόσο ως λογικός άνθρωπος ξέρω ότι αυτή η κίνηση θα έπρεπε να είχε γίνει όταν διαθέταμε ναυτική ισχύ… ανώτερη της γείτονος χώρας ή όταν η ισχύς μας θα αποκατασταθεί στο μέλλον. Η επιλογή χρήσης του συγκεκριμένου δικαιώματος -αυτή τη στιγμή- θα ισοδυναμούσε με απώλεια, στην καλύτερη των περιπτώσεων του ίδιου του δικαιώματος, στη δε χειρότερη -που κατά την άποψή μου σε αυτήν αποσκοπεί ο ΣΥΡΙΖΑ- σε απώλεια και… εδάφους!

Η ενασχόληση της “παρέας του Μαξίμου” μόνο για εθνικούς λόγους δεν γίνεται. Σκοπό έχει τη δημιουργία ενός ακόμη μείζονος εθνικού θέματος, το οποίο θα απαιτεί τεράστιο διπλωματικό κεφάλαιο, όχι για την ενάσκησή του, αλλά για τη μη απεμπόλισή του. Η Τουρκία έχει διαμηνύσει (ναι, παραδέχεται ότι έχουμε το δικαίωμα) ότι θα αποτελεί… αιτία πολέμου. Συνεπώς, αν ασκήσουμε το δικαίωμά μας, θα οδηγηθούμε σε σύρραξη με τη γείτονα χώρα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία και φυσικά την εδαφική μας ακεραιότητα και ασφάλεια. Με άλλα λόγια, η αδράνεια στο συγκεκριμένο εθνικό δικαίωμα μπορεί να αφήνει περιθώρια «μουρμούρας» για υποχωρητική στάση, όμως η ενάσκησή του στη χειρότερη ιστορικά στιγμή της χώρας -και από άποψη πολιτικής επάρκειας του πολιτικού της προσωπικού- ισοδυναμεί με… εσχάτη προδοσία.

Κατά την άποψή μου, στόχο έχει “η παρέα του Μαξίμου” να αφήσει μία ακόμη “καυτή πατάτα” στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης, που θα έχει να διαχειριστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, την οποία τεχνηέντως θα υπονομεύσει το επόμενο διάστημα ο θλιβερός πρωθυπουργός μη κόβοντας τις συντάξεις -ενώ το έχει ψηφίσει και υποσχεθεί-, τους εκατοντάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς, την επαπειλούμενη εκ νέου πτώχευση της χώρας ή ένα χειρότερο -όλων των προηγουμένων- μνημόνιο και προφανώς και την τουρκική προκλητικότητα.

Οι μεγάλες εγγυήτριες δυνάμεις της γεωπολιτικής ασφάλειας, οι οποίες τυγχάνουν και δανειστές μας, θα πουν στην επόμενη κυβέρνηση να διαλέξει τι βοήθεια θα μας πρωτοδώσουν. Φυσικά, η Ελλάδα θα ζητήσει πρώτα απ’ όλα ειρήνη και προφανώς για ένα τέτοιο ύψιστο αγαθό οι μεγάλες δυνάμεις θα ζητήσουν… όλα τα άλλα (βλ. Θουκυδίδη).

Συνεπώς, πονηρά σκεπτόμενος ο θλιβερός πρωθυπουργός, που κάτι μου λέει ότι δεν έχει διαβάσει Θουκυδίδη, θα ανοίξει ακόμη ένα κεφάλαιο, ακόμη μια πληγή, ώστε να λέει στους επόμενους «εγώ σας παρέδωσα μία χώρα εκτός μνημονίων (κατά τη φαντασία του), χωρίς περικοπή συντάξεων (αν και το ψήφισε, για τρεις μήνες κι ως τις εκλογές δεν θα τις μειώνει προκειμένου να έρθει η χώρα σε σύγκρουση με τους δανειστές και να χάσει την αξιοπιστία της), χωρίς πλειστηριασμούς (ψήφισε να ξεκινήσουν το 2ο εξάμηνο του 2019), χωρίς capital controls, με άλλα λόγια μία χώρα ισχυρή, με ισχύ που της επέτρεπε την επέκταση των χωρικών της υδάτων, κι εσείς κάνετε τα… αντίθετα;».

Πιστεύω ακράδαντα ότι η εθνική καταστροφή δεν τον ενδιαφέρει τόσο. Άλλωστε, το έθνος δεν έχει περίοπτη θέση στην ιδεολογία του. Εχει, δε, ήδη ετοιμάσει την ιστορική και… καλλιτεχνική επέλαση -με τη συνδρομή πάντα αριστερών διανοούμενων- καθως και μια ακόμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Δυστυχώς για εμάς, όλα αυτά τα κατάλαβαν και οι γείτονές μας. Είδαν στην πράξη ότι ανοίγει εθνικά θέματα με… χαρά και ότι ο ενδοτισμός του είναι πέρα από κάθε φαντασία, αφού συνοδεύεται και από “πανηγυρισμούς της γραβάτας” ή “τούρτες γενεθλίων στη λίμνη με τα βούρλα”. Έτσι, τους ανοίγει η όρεξη και ετοιμάζονται και για άλλα σε βάρος μας (βλ. αλβανικό εθνικισμό, εκτέλεση Κατσίφα, εκλογή Μουφτή, προσφυγικό, 12 μίλια κλπ) τα οποία με μαθηματική ακρίβεια θα υπονομεύσουν και θα υποθηκεύσουν την πατρίδα και το μέλλον μας…

*Ο κ. Καραγιαννακίδης είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης.

Loading