Με άλλο αέρα στη Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας!

Με άλλο αέρα στη Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο Μαξίμου πανηγυρίζουν κι αισθάνονται δικαιωμένοι από το “πράσινο φως” που άνοιξε το EuroWorking Group για τη μη περικοπή των συντάξεων, για την παράλληλη εφαρμογή των θετικών αντίμετρων που είχαν συναποφασιστεί στο πλαίσιο της τελευταίας μνημονιακής αξιολόγησης, αλλά και των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, συνολικού ύψους περί τα 900 εκατομμύρια ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, που συμμετείχε στη συνεδρίαση, αξιοποίησε στην επιχειρηματολογία του και το πλεόνασμα- ρεκόρ του Οκτωβρίου το οποίο πάντως επιτεύχθηκε χάρη κυρίως στο “πάγωμα” των επιστροφών φόρου, καθώς και των δημόσιων επενδύσεων.

Η τελική απόφαση, βεβαίως, δεν θα θα ληφθεί ούτε καν από τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά την Τετάρτη, κατά την ανακοίνωση της αξιολόγησης της Κομισιόν επί των κατατεθειμένων προϋπολογισμών των κρατών- μελών.

Ερωτηματικό, επίσης, παραμένει αν η η αποφυγή του νέου ψαλιδίσματος των συντάξεων θα είναι οριστική ή απλώς πήρε αναβολή.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, επιμένουν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα αποδεχθεί τίποτα άλλο την προσεχή Δευτέρα από το οριστικό κλείσιμο του ζητήματος στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Όπως κι αν έχει, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει με άλλο αέρα το βράδυ της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 3ης Συνόδου “Thessaloniki Summit 2018” με γενικό τίτλο «Ευρωπαϊκή προοπτική και συνδεσιμότητα, βιομηχανική ανάπτυξη και συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια».

Ο κ. Τσίπρας σκοπεύει το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα να επισκεφθεί ουκ ολίγες φορές τη συμπρωτεύουσα, προκειμένου κυρίως να προπαγανδίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, του έχει κοστίσει δημοσκοπικά στη Βόρειο Ελλάδα.

Παρουσία με νόημα

Μόνο τυχαία δεν ήταν, εξάλλου, η παρουσία και του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πατριάρχη Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής, Ιγνάτιο- Ευφραίμ Β’.

Ήταν άλλο ένα μήνυμα, στην αντιπολίτευση τόσο του κ. Τσίπρα όσο και του κ. Ιερώνυμου, ενόψει μάλιστα της κρίσιμης συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Παρασκευής, της ενότητας των δύο ανδρών και της απόλυτης βούλησής τους να υλοποιηθεί η συμφωνία στην οποία κατάληξαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Loading