ΝΔ: Βάζει στο κάδρο την Παπασπύρου για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Στο κάδρο των ευθυνών για τον ρόλο που διαδραματίζει στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ βάζει η ΝΔ τη γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.

propoli

Μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας η αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζει ανοιχτά έντονες επιφυλάξεις για το ρόλο της συγκεκριμένης κυβερνητικής λειτουργού. Κομματικά στελέχη επισημαίνουν, μάλιστα, ότι η εμμονή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αναδείξουν το όλο θέμα σε μείζον πολιτικό σκάνδαλο αποκαλύπτει ότι ο πραγματικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου ήταν η μικροπολιτική εκμετάλλευση προκειμένου να σπιλωθούν πολιτικοί αντίπαλοι.

Η ΝΔ αμφισβητεί ανοιχτά τόσο την αξιοπιστία, όσο και τις προθέσεις σύνταξης του πορίσματος, δεδομένου ότι η εισαγγελία πρωτοδικών έχει ήδη σχηματίσει δικογραφία κατά των επιθεωρητών για τον τρόπο με τον οποίο διενεργούν τις προκαταρκτικές στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Μάλιστα στέκονται ιδιαίτερα στο κομμάτι του πορίσματος όπου αναφέρεται πως «δεν προέκυψαν σε κανένα σημείο της διαδικασίας στοιχεία που να καταδεικνύουν παρέμβαση υπουργού ή άλλου πολιτικού προσώπου προς επηρεασμό αποφάσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά την περίοδο που εξετάστηκε (έως 2014), με μοναδική εξαίρεση την επιστολή της κ. Φ. Σκοπούλη περί απευθείας ανάθεσης από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε εταιρεία για την προμήθεια αντιδραστηρίων για τον ιό του Δυτικού Νείλου, τη στιγμή μάλιστα που α) η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων είχε απορρίψει τη δυνατότητα απευθείας ανάθεσης, μη αποδεχόμενη τις αιτιάσεις περί κατεπείγοντος και β) είχαν εξασφαλιστεί δωρεάν τα απαιτούμενα αντιδραστήρια».
Ιδιαίτερα για την αγορά εμβολίων το «γαλάζιο» πόρισμα εξηγεί πως τις τελευταίες δεκαετίες η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με σειρά προκλήσεων για τη δημόσια υγεία, οι οποίες ξεπεράστηκαν αποτελεσματικά χάριν στην παρέμβαση, τη συμβολή και το έργο του ΚΕΕΛΠΝΟ εν γένει. «Στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις των επιδημιών, τόσο σε ανθρώπινες ζωές, όσο και στην οικονομία, ήταν ιδιαίτερα περιορισμένες. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, η  Κυβέρνηση, έχει επιδοθεί σε μια συντονισμένη επιχείρηση πλήρους απαξίωσης και υποβάθμισης του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα αποτελέσματα της οποίας είναι δυστυχώς ήδη ορατά στη δημόσια υγεία» τονίζεται μεταξύ άλλων.

Άνοιξαν «φάμπρικα» μέσω του μεταναστευτικού

Όσο για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, στο πόρισμα της ΝΔ  επισημαίνεται ότι επί 4 χρόνια και με αφορμή το μεταναστευτικό η κυβέρνηση επικαλείται διαρκώς το «κατεπείγον» και την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας προχωρώντας σε συμβάσεις για την αγορά προμηθειών και αδιαφανών προσλήψεων. «Μέσω του προγράμματος Philos ξοδεύτηκαν αρχικά 17,5 εκ. -χρήματα από κοινοτικούς πόρους- και προσελήφθησαν 294 άτομα εκτός ΑΣΕΠ ακόμα και σε ειδικότητες που αυτό δεν προβλεπόταν. Με το νόμο 4549/18 η κυβέρνηση, ενέταξε το Philos στη χρηματοδότηση μέσω ΠΔΕ και από τότε έχουν γίνει 2 παρατάσεις συμβάσεων των ατόμων που είχαν αρχικώς προσληφθεί. Για κάθε παράταση η κυβέρνηση επικαλέστηκε κάθε φορά, αδυναμία να ολοκληρώσει εγκαίρως τις διαδικασίες πρόσληψης» σημειώνουν οι ίδιες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Loading