Οι κόκκινες γραμμές Μητσοτάκη για το Σκοπιανό

Του Χρήστου Τσαλικίδη

propoli

Σαφείς και αδιαπραγμάτευτες κόκκινες γραμμές για το Σκοπιανό έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν είναι διατεθειμένος να τις παραβιάσει ούτε στο ελάχιστο, όπως διαμήνυσε στα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος στη σύνοδο της Σόφιας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση, εντός και εκτός συνόρων, πως απαράβατη προϋπόθεση για να υπερψηφίσει την πρόταση συμφωνίας είναι η αλλαγή του συντάγματος των Σκοπίων. Αυτή είναι, κατά τον ίδιο, η θεμελιώδης εγγύηση για την οριστική επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Κεντρικός πυρήνας της σκέψης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι εφόσον η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή λύση σε… δόσεις, αυτή θα είναι επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα και άρα θα την απορρίψει. Όπως τονίζουν, μάλιστα, συνεργάτες του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα Σκόπια οφείλουν να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προς τα εμπρός και να δείξουν εμπράκτως τη θέληση να βρεθεί κοινός τόπος με την Ελλάδα.

Μητσοτάκης: «Συνολική και ενιαία η λύση του ονόματος»

«Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι η επίλυση του προβλήματος του ονόματος πρέπει να είναι συνολική και ενιαία. Και αυτό έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο το erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα από την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό» τονίζουν εμφατικά.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η Ν.Δ. τόνισε εξ αρχής ότι δεν θα δεχθεί την παραπομπή της εφαρμογής της όποιας λύσης σ’ ένα μελλοντικό χρόνο, αλλά αξιώνει μια ενιαία και άμεση συμφωνία. «Με τη θέση μας», προσθέτουν υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, «επιδιώκουμε ασφάλεια και βεβαιότητα εφαρμογής της συμφωνίας.  Αυτό δεν γίνεται χωρίς προηγουμένως να έχει αλλάξει το Σύνταγμα της γειτονικής μας χώρας. Αν δεν εκπληρωθεί αυτός ο όρος είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε καμία συμφωνία».

Τέλος, απαντώντας στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι η συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων θα είναι οριστική και τελική, από την Πειραιώς διευκρινίζουν πως ακόμα και τώρα η κυβέρνηση διαπραγματεύεται αφήνοντας την Ολομέλεια της Βουλής στο σκοτάδι. «Εμείς δεσμεύσεις χωρίς βεβαιότητα εφαρμογής εκ μέρους των Σκοπίων δεν δεχόμαστε. Συμφωνία σε δόσεις δεν θέλουμε. Γι’ αυτό απαιτούμε να προηγηθεί η αλλαγή του Συντάγματος και μετά να επακολουθήσει η όποια συζήτηση για το ονοματολογικό. Μόνον το αυτονόητο αυτό βήμα καλής θέλησης εκ μέρους των Σκοπίων μπορεί να μας πείσει ότι όντως επιθυμούν να βρεθεί επιτέλους μια λύση στο διαχρονικό πρόβλημα του ονόματός τους» διευκρινίζουν από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Loading