«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»

Με τη φράση «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» σχολίασε ο Βαγγέλης Βενιζέλος τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το Σκοπιανό.

propoli

Από το βήμα της Βουλής ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι πρώτα θα πάρει στα χέρια του το κείμενο της συμφωνίας και μετά θα την αξιολογήσει με ακριβοδίκαιο τρόπο και χωρίς κομματική ιδιοτέλεια.

«Έχω ταχθεί πολλές φορές υπέρ της ενιαίας εθνικής γραμμής που έχει διαμορφωθεί από το 1993 και μετά και έχει υιοθετηθεί από όλες τις κυβερνήσεις που μεσολάβησαν δηλαδή λύση με σύνθετη ονομασία, γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, λύση με τη μορφή διεθνούς συμφωνίας σε εφαρμογή της οποίας θα αναθεωρηθεί το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Όμως στοιχείο της ενιαίας εθνικής γραμμής ήταν πάντα και η συνολική αναίρεση του αλυτρωτισμού» σημείωσε.

«Τετελεσμένα που δεσμεύουν τη χώρα»

Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε πως μια συμφωνία «ακόμα και πριν υπογραφεί παράγει ήδη έννομα αποτελέσματα. Πράγματα που γίνονται πάρα πολύ συχνά με έμμεσους τρόπους δημιουργούν τετελεσμένα που δεσμεύουν τη χώρα».

Ανέφερε ακόμη ότι χωρίς εθνική συναίνεση και ενότητα η χώρα δεν μπορεί να λύσει μεγάλα ιστορικά ζητήματα. «Θα μπορούσαμε να λύσουμε ελληνοτουρκικά ή κυπριακό χωρίς συναίνεση αλλά με κομματική αντιδικία και με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές; Όχι».

Και κατέληξε: «Δεν με συγκινούν ούτε με ενθουσιάζουν οι δηλώσεις ξένων παραγόντων που υποδέχονται με χαρά την συμφωνία πριν τοποθετηθεί η Βουλή. Δεν τολμώ να πιστέψω ή να πω ότι μπορεί η εναγώνια διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για την δήθεν έξοδο από το μνημόνιο συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με κινήσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής».

Loading