Ο φιλολαϊκός Μητσοτάκης «στριμώχνει» τον Τσίπρα

Του Γιάννη Χαβιανίδη

propoli
Ο φιλολαϊκός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως εμφανίστηκε στην ομιλία του από το βήμα της 84ης ΔΕΘ, που εξελίσσεται στον “καλύτερο φίλο” της μεσαίας τάξης, η οποία δοκιμάστηκε σκληρά από τα μνημόνια και την παρατεταμένη οικονομική κρίση, είναι πλέον φανερό ότι “στριμώχνει” τον Αλέξη Τσίπρα στα πολιτικά σχοινιά.

Οι πρωθυπουργικές δεσμεύσεις για μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 22%, που είναι  σήμερα, στο 9% για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του αφορολόγητου, τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων και του φόρου στα μερίσματα, αλλά και τα μέτρα για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας μέσω της αναστολής του ΦΠΑ, έκαναν πολύ κόσμο να χαμογελάσει και ο λόγος είναι προφανής.

Η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή που θα ισχύσει από την πρωτοχρονιά του 2020 σημαίνει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα εισπράξουν περισσότερα  χρήματα στο χέρι από την αρχή του επόμενου έτους, τα οποία θα γίνουν ακόμη περισσότερα με τη διατήρηση του εποχικού επιδόματος  που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αρεσκόταν να αποκαλεί 13η σύνταξη.

Το θετικό για χιλιάδες φορολογούμενους είναι ότι οι φοροελαφρύνσεις θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια, καθώς σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας το 2023 δεν θα καταβάλλεται ούτε εισφορά αλληλεγγύης, ούτε τέλος επιτηδεύματος.  Εφόσον μάλιστα δημιουργηθεί νωρίτερα δημοσιονομικός χώρος, τότε είναι πολύ πιθανό οι συγκεκριμένες μειώσεις να ισχύσουν νωρίτερα.

Το βλέμμα Μητσοτάκη είναι στραμμένο στο μέλλον

Μετά τα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ το βλέμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στραμμένο στο μέλλον.

Πέραν του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν πολύ προσεκτικά το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Η ολοκληρωμένη πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών αναμένεται να παραδοθεί στον πρωθυπουργό τον Οκτώβριο, με τον αρμόδιο Υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο, να γνωστοποιεί ότι αμέσως μετά θα υπάρξουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς. ώστε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί εντός του 2019.

Στηρίζει ο Γερμανικός Τύπος

Το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία κινείται σε σταθερή τροχιά αναγνωρίζεται και από τον Γερμανικό Τύπο, ο οποίος επιφύλαξε θερμά σχόλια για την εμφάνιση και την ομιλία Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.  «Η ομιλία του στη Θεσσαλονίκη είχε το σύνθημα “ευημερία για όλους”… Στην πραγματικότητα, υπάρχει κάτι για όλους με στόχο τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης της χώρας», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά της Handelsblatt. Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι εκτός από τη μείωση της φορολογίας, η νέα κυβέρνηση θέλει να φέρει στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τις επενδύσεις εντός τους Σεπτεμβρίου ώστε να επιταχύνει τα επενδυτικά προγράμματα στην Ελλάδα.

Loading