Ποιοι μπαίνουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια «σφιχτή» και ευέλικτη κυβέρνηση, η οποία θα έχει ως προτεραιότητα να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα και όχι προβλήματα στις λύσεις, είναι ειλημμένη και δεν αλλάζει.

propoli

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει «κλειδώσει» τις βασικές επιλογές της κυβέρνησής του, εφόσον φυσικά κερδίσει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Τα πρόσωπα που θα κληθούν να αναλάβουν υπουργικό χαρτοφυλάκιο θα επιλεγούν βάσει του εσωκομματικού συστήματος αξιολόγησης της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας, το οποίο εφαρμόζεται από την στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την προεδρεία του κόμματος. Δεδομένου ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η ηγετική ομάδα που θα τον περιβάλλει και στο Μέγαρο Μαξίμου έχει εικόνα της παραπάνω αξιολόγησης, σιγά-σιγά αρχίζει να σχηματοποιείται το νέο υπουργικό συμβούλιο που θα προκύψει από τη Δευτέρα 08 Ιουλίου.

Σε οργανωτικό επίπεδο το ιδιαίτερο γραφείο του Πρωθυπουργού θα διαχωριστεί από το όργανο που θα συντονίζει το κυβερνητικό έργο. Ο άνθρωπος που λέγεται πως θα τεθεί επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ο Γρηγόρης Δημητριάδης, εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το όνομα του τεχνοκράτη Άκη Σκέρτσου, ο οποίος ήταν διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου επί Παναγιώτη Πικραμμένου θα αναλάβει -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- τον συντονισμό του υπουργικού συμβουλίου.

Από εκεί και πέρα, το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν θα έχει αναπληρωτές υπουργούς. Μοναδική εξαίρεση θα αποτελέσει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς ο Στέλιος Πέτσας αναμένεται να οριστεί αναπληρωτής με αρμοδιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και στη δομή των υπουργείων. Ακούγεται για παράδειγμα πως το υπουργείο Εσωτερικών θα απορροφήσει και το Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκείνο της Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ποιοι βουλευτές «ράβουν» κοστούμι

Σε επίπεδο ονομάτων, ο Χρήστος Σταϊκούρας φημολογείται πως θα είναι εκ νέου ο «Τσάρος» της ελληνικής οικονομίας. Παρόλα αυτά δεν αποκλείεται και η περίπτωση του καθηγητή Πάνου Τσακλόγλου, ο οποίος υπήρξε «δεξί χέρι» του Γιάννη Στουρνάρα όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός οικονομικών. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ετοιμάζεται για το υπουργείο Επενδύσεων, όπως θα ονομάζεται από την επόμενη ημέρα το υπουργείο Οικονομίας, ενώ ο έτερος αντιπρόεδρος του κόμματος προετοιμάζεται για το υπουργείο Παιδείας. Όσον αφορά στον Βασίλη Κικίλια, λέγεται πως κάνει πρόβες υπουργού Εθνικής Άμυνας. Για το υπουργείο Δικαιοσύνης οι πληροφορίες συγκλίνουν σε δυο ονόματα, του αρμόδιου Τομέαρχη Νίκου Παναγιωτόπουλου, και του υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. Δυο είναι τα ονόματα που «παίζουν» και για το υπουργείο Εξωτερικών, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τον Νίκο Δένδια και τον Έλληνα εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά. Τέλος για το υπουργείο Υγείας “ακούγεται” ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τσιάρας (γιατρός στο επάγγελμα), ενώ για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Loading