INTIME

Ποιοι θα αποτελούν τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο Μαξίμου επιδιώκουν να “ξεκολλήσουν” την ατζέντα από τη Συμφωνία των Πρεσπών και να την επαναφέρουν στην οικονομία, όπου θεωρούν πως διαθέτουν το προβάδισμα.

Κι αυτό γιατί ήδη μέσα στο επόμενο δίμηνο σκοπεύουν να αποδείξουν στην πράξη ότι η εποχή των μνημονίων τελείωσε.

Αυτό θα συμβεί μέσω της Βουλής, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει για σημαντικά μέτρα προς όφελος όλων των πολιτών, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας και η μη περικοπή των συντάξεων, καθώς και πρωτοβουλίες όπως αυτή για τα κίνητρα εργασίας των νέων επιστημόνων που ζουν στην Ελλάδα και για εκείνους που θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα μας.

Κάποιοι, μάλιστα, μέσα στην κυβέρνηση παρουσιάζονται σήμερα πιο αισιόδοξοι από όσο ήταν πριν ένα εξάμηνο, υποστηρίζοντας πως η έξοδος από τα μνημόνια θα είναι “καθαρότερη” από όσο την ανάμεναν!

Ανησυχούν για τις αγορές

Όλα αυτά, ωστόσο, δεν σημαίνουν ότι στην κυβέρνηση δεν ανησυχούν για τις επιπτώσεις που έχουν τα “τσαλιμάκια” Καμμένου και στις διεθνείς αγορές, οι οποίες δεν θα ενθουσιάζονται με το ελληνικό ομόλογο όσο η πολιτική σταθερότητα στη χώρα θα βρίσκεται επί ξυρού ακμής.

Γι’ αυτό κι από το Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι κυβερνητική πλειοψηφία θα υπάρχει ακόμα κι αν ή όταν ο υπουργός Άμυνας αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Όπως παρατηρούν με νόημα, το ότι ο κ. Καμμένος δεν διαγράφει τους υπουργούς των ΑΝΕΛ που διαφωνούν μαζί του στο Μακεδονικό μαρτυρά, αν μη τι άλλο, ότι δεν ελέγχει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, η οποία είναι διχασμένη ως προς το μέλλον της συνεργασίας της με το ΣΥΡΙΖΑ.

Άνθρωποι, εξάλλου, που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις εκτιμούν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή αμέσως μετά από την κύρωση από την ίδια της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανεξαρτήτως αν η ΝΔ καταθέσει πρόταση δυσπιστίας ή όχι.

Στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ που θα υπερψηφίσουν, προσθέτουν τρεις των ΑΝΕΛ- Έλενα Κουντουρά, Θανάση Παπαχριστόπουλο και Κώστα Ζουράρι-, την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, τον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Δανέλη, καθώς και τους ανεξάρτητους Νίκο Νικολόπουλο, Γιάννη Σαρίδη και Χάρη Θεοχάρη.

Loading