Πώς βλέπουν τις δημοσκοπήσεις στο Μαξίμου

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο Μαξίμου δεν αισθάνονται τόσο άνετα απέναντι στις δημοσκοπήσεις όσο θέλουν να δείχνουν.

Μπορεί δημοσίως να μιλούν συνεχώς για την αναξιοπιστία τους, ωστόσο κι εκείνοι τις λαμβάνουν υπόψη στη χάραξη της στρατηγικής τους.

Όπως κι αν έχει, έχουν τους δικούς τους λόγους να πιστεύουν ότι θα ανατραπούν κι αυτήν τη φορά τα ευρήματά τους.

Ο πρώτος σχετίζεται με το ότι ένας στους δύο στους οποίους τηλεφωνούν οι δημοσκοπικές εταιρείες δεν επιθυμεί να απαντήσει, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικά την ποιότητα του δείγματος, ενώ την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διαμορφώνει τον ίδιο αέρα νίκης που είχε διαμορφώσει ο Αλέξης Τσίπρας πριν τριάμισι χρόνια.

Παραλλήλως, η συντριπτική πλειοψηφία- άνω του 70%- όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές.

“Αν ξανακερδίσουμε τους περισσότερους από αυτούς, όχι μόνο δεν θα χάσουμε, αλλά θα κερδίσουμε και με διαφορά”, μας λέει κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος προσθέτει πως το αποτέλεσμα δεν θα κριθεί ούτε από τις πυρκαγιές ούτε από το Μακεδονικό.

Αντιθέτως, εκτιμά πως οι κοινωνικές πολιτικές που θα αναληφθούν μετά από την 20ή Αυγούστου και οι φοροελαφρύνσεις θα παίξουν σημαντικότερο ρόλο.

Συν τοις άλλοις, παρατηρεί πως η πλειοψηφία στις δημοσκοπήσεις δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, το οποίο κατά τον ίδιο σημαίνει ότι δεν βιάζεται και τόσο πολύ να διώξει τον κ. Τσίπρα.

Ανησυχία για την αποχή

Υπάρχει, ωστόσο, ένας παράγοντας ο οποίος ανησυχεί ιδιαιτέρως τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του κι ακούει στο όνομα “αποχή”.

Κι αυτό γιατί γνωρίζουν ότι όσο μεγαλύτερη είναι τόσο περισσότερο διευκολύνεται ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο να βγει πρώτος, αλλά και να κερδίσει την αυτοδυναμία.

Οι περισσότεροι απογοητευμένοι ψηφοφόροι είχαν επιλέξει ΣΥΡΙΖΑ το 2015 κι όσο μικρότερος ο αριθμός των συμμετεχόντων στην επόμενη κάλπη τόσο θα μεγαλώσει το ποσοστό της ΝΔ.

Με τα σημερινά, άλλωστε, δεδομένα και με την επισώρευση απογοήτευσης που φέρνει (και) η τραγωδία της Αττικής η αποχή αναμένεται να φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ.

Loading