Στάση ευθύνης της ΝΔ στο ζήτημα των πυρκαγιών

Του Χρήστου Τσαλικίδη

propoli

Από την πρώτη στιγμή που η κατάσταση με τις καταστροφικές φωτιές στην ανατολική Αττική τέθηκε εκτός ελέγχου η ΝΔ τήρησε στάση ευθύνης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαίτησε από όλους να δείξουν την απαιτούμενη υπευθυνότητα, αφήνοντας στην άκρη τις εύκολες αντιπολιτευτικές κορώνες.

Η εντολή που έδωσε ήταν ρητή και αδιαπραγμάτευτη: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Δεν θέλω από κανέναν να κάνει μικροπολιτική πάνω στα αποκαΐδια και να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο. Απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πάνω από όλα σεβασμός στους συμπατριώτες μας που δοκιμάζονται σκληρά».

Ακόμα και σε εκείνους που επέμεναν ότι υπήρχε πρόσφορο… αντιπολιτευτικό έδαφος εξαιτίας της κυβερνητικής αδράνειας, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέστησε σαφές πως δεν το συζητά. «Εκείνο που προέχει είναι η ανακούφιση των πληγέντων και η κατάσβεση των πυρκαγιών. Όλα τα άλλα έπονται. Το ίδιο αφορά και στην απόδοση ευθυνών. Υπάρχουν, είναι πολλές, διαπιστωμένες και θα αποδοθούν όταν πρέπει. Όμως κάθε πράγμα στην ώρα του. Δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την… αντιπολίτευση, αλλά για την ουσία» τόνισε προς κάθε κατεύθυνση, βάζοντας τελεία στη σχετική συζήτηση.

Ο Κουμουτσάκος «τράβηξε το αυτί» του Γιώργου Κύρτσου

Το μήνυμα που έστειλε προς κάθε κομματικό στέλεχος ήταν αδιαπραγμάτευτο. Ακόμα και όταν ο Γιώργος Κύρτσος ξέφυγε από την κομματική γραμμή, κάνοντας  με διαδοχικά tweet προσωπικές επιθέσεις στον πρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου, τον… συμμόρφωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος με ένα αυστηρό αλλά διακριτικό μήνυμα. «φίλε, σταμάτησε σε παρακαλώ αυτές τις αναρτήσεις της χωρίς μέτρο αντιπολίτευσης αυτήν την τραγική ώρα. Ακολούθησε το παράδειγμα του Κυριάκου. Η Ελλάδα θρηνεί μια καταστροφή, ας μην φάει και τις σάρκες της» του έγραψε, με τον «γαλάζιο» ευρωβουλευτή να πειθαρχεί.

Νωρίτερα πάντως ο Γιώργος Κύρτσος είχε προλάβει να αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχόλιό του σύμφωνα με το οποίο: «Τελικά έγινε της Πορτογαλίας, έναν χρόνο μετά. Κυβέρνηση, κομματικό-γραφειοκρατικό κράτος και παρακλάδια δεν πήραν πρωτοβουλίες για να αποτραπεί μια πορτογαλικού τύπου τραγωδία στην Ελλάδα αν και ήταν πολύ πιθανή. Τώρα θα μετρήσουμε θύματα και, όπως πάντα, διάφορες δικαιολογίες».

Πρώτα να σβήσουν οι φωτιές, μετά η κριτική

Στην ίδια λογική θα κινηθεί η ΝΔ και τα επόμενα 24ωρα περιμένοντας να σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς που καίει στη χώρα. «Μόλις η κατάσταση ομαλοποιηθεί, θα είμαστε έτοιμοι να πούμε πολλά περισσότερα και να ασκήσουμε την κριτική που πρέπει» εξηγούν κομματικές πηγές, θεωρώντας πως οι κυβερνητικές συσκέψεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να διαχειριστεί επικοινωνιακά τη μεγάλη καταστροφή. «Μόνο που πλέον αυτού του είδους οι πολιτικάντικες πρακτικές δεν πείθουν κανέναν» προσθέτουν «γιατί οι Έλληνες γνωρίζουν ότι τους κυβερνά η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ η χώρα στα χρόνια της μεταπολίτευσης».

 

Loading