Σκόπια: Βρήκε τους 80 ο Ζάεφ, ξεκίνησε η συνεδρίαση

Ξεκίνησε πριν από λίγο η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής στα Σκόπια, αφότου έγινε γνωστό ότι ο Ζόραν Ζάεφ «βρήκε» τους 80 βουλευτές που χρειάζεται για να κυρώσει τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και το συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

propoli

Το απόγευμα της Παρασκευής (11/1), η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε και επισήμως, ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Στο αλβανικό κόμμα βρήκε τη λύση ο Ζάεφ

Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών θα ψηφίσουν και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «BESA», λύνοντας έτσι τα χέρια του Σκοπιανού πρωθυπουργού, ο οποίος αναζητούσε εναγωνίως τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων ανακοίνωσε ακόμη, ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το θέμα της υπηκοότητας, που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του «BESA».

Σε ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται, ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.

Η συνεδρίαση της Βουλής και οι σχετικές ψηφοφορίες για τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και το συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, αναμένεται να ολοκληρωθούν αργότερα το βράδυ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading