INTIME

Σπίρτζης: «Δεν έχει ευθύνες η Περιφέρεια, δεν ολιγώρησε ο κρατικός μηχανισμός»

Τόσο την Περιφέρεια Αττικής, όσο και τον κρατικό μηχανισμό υπερασπίστηκε ο Χρήστος Σπίρτζης, μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική, που οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον 84 συνανθρώπους μας.

propoli

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, η Περιφέρεια «δεν έχει ευθύνες για την πυρκαγιά στο Μάτι, γιατί από την πρώτη στιγμή η Ρένα Δούρου ήταν στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής».

«Ούτε ο κρατικός μηχανισμός επέδειξε ολιγωρία ούτε έκανε λάθη, γιατί εκείνη την ημέρα είχε ρίξει όλο το βάρος του στη μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέτα, ενώ παράλληλα εκδηλώθηκαν πυρκαγιές και στον Κάλαμο και στον νέο Βουτζά, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Σπίρτζης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε πως «αν υπήρξε κάποιο λάθος στις εντολές που δόθηκαν, θα διαπιστωθεί».

Σύμφωνα με τον υπουργό, σε μια ημέρα που υπήρχε τόσο μεγάλη ένταση των ανέμων, το ερώτημα που τίθεται είναι «γιατί ξέσπασαν τόσες φωτιές σε τόσο μικρό διάστημα».

Η στάση της ΝΔ και τα «καρφιά» για μερίδα των ΜΜΕ

Αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ, ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα «να συνεχίσουν την ίδια στάση και τις επόμενες ημέρες» και να «μην παρασυρθούν από συγκεκριμένα ΜΜΕ και συγκεκριμένα πρόσωπα που έσπευσαν να αποδώσουν ευθύνες από την πρώτη στιγμή, ενώ οι νεκροί δεν έχουν ταφεί ακόμα».

«Εκτός και αν τα ΜΜΕ αυτά ήταν σε ανοικτή γραμμή με τη ΝΔ ή αν υπήρχε κάποιο σχέδιο μεταξύ τους», πρόσθεσε.

«Μοιραία η άναρχη δόμηση»

Παράλληλα, ο κ. Σπίρτζης χαρακτήρισε «μοιραία» την άναρχη δόμηση και τις πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι Αττικής.

Όπως εξήγησε, στην περιοχή υπάρχουν κτίσματα πολλά από τα οποία είναι πολυτελή, με μάντρες κλπ, που είναι μερικώς ή ολικώς αυθαίρετα, εμποδίζοντας την πρόσβαση του κόσμου στη θάλασσα τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς.

«Πρέπει να διερευνηθεί ποιοι έδωσαν άδεια σε αυτά τα κτίρια», σημείωσε και πρόσθεσε πως προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς οι έλεγχοι των κτιρίων στις πληγείσες περιοχές.

Loading