INTIME

ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπουν κάποιον από το ΚΙΝΑΛ επόμενο ΠτΔ

Πέρα από όλα τα άλλα, στο ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν με ενδιαφέρον το πρόσωπο που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκτιμώντας πως θα προέρχεται από το ΚΙΝΑΛ.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Κομματικές πηγές σημειώνουν πως η επιλογή του πρωθυπουργού θα συνδέεται άμεσα με τη φιλοδοξία του να δελεάσει το ΚΙΝΑΛ ώστε να υπερψηφίσει Συνταγματική τροποποίηση με την οποία να δίνεται η δυνατότητα άμεσης εφαρμογής του όποιου νέου εκλογικού νόμου αν έχει ψηφιστεί από τουλάχιστον 180 βουλευτές.

Σε μία τέτοια περίπτωση ο πρωθυπουργός θα επιλέξει κάποιο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ προκειμένου να στριμώξει σε πολλά μέτωπα την Φώφη Γεννηματά, επιμένουν οι ίδιες πηγές.

Δεν βλέπουν, πάντως, ως πολύ πιθανή την περίπτωση του Βαγγέλη Βενιζέλου- θεωρούν πως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική-, αλλά ούτε και του Αντώνη Σαμαρά, μολονότι διατέλεσε πρωθυπουργός κυβέρνησης στην οποία συμμετείχε και η σημερινή πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Φυσικά, στην περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει να δελεάσει το ΚΙΝΑΛ αποκλείεται υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος θεωρείται κόκκινο πανί για τη Χαριλάου Τρικούπη, η οποία δεν ξεχνά την τραγική κατάσταση στην οποία παράδωσε την οικονομία στο ΠΑΣΟΚ το 2009.

Το ίδιο, εξάλλου, ισχύει και για τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του κ. Καραμανλή κι ο κορυφαίος υπουργός του την πενταετία 2004-2009.

Τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, όσο και στο ΚΙΝΑΛ θεωρούν πως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ακόμα πολλά επεισόδια και πως ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να ανοίξει από τώρα τα χαρτιά του.

Όχι, το νωρίτερο, πριν παρουσιάσει τη στρατηγική του για τον εκλογικό νόμο…

Ευρωπαϊκή «ρεβάνς» Τσίπρα

Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει τη δική του «ρεβάνς» στα ταξίδια του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Παρίσι- αυτήν την Πέμπτη, 22 Αυγούστου- και Βερολίνο- την επόμενη Πέμπτη, 29 Αυγούστου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει με τη σειρά του από το φθινόπωρο κύκλο επαφών σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να ενισχύσει το εθνικό αίτημα για μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και για να εδραιώσει το διεθνές του στάτους, όπως αυτό διαμορφώθηκε κυρίως χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στο τελευταίο περιλαμβάνεται και η συνέχιση της συμμετοχής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις προπαρασκευαστικές των Συνόδων Κορυφής συνεδριάσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Loading