INTIME

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι σίγουρο ότι θα στηρίξει Παυλόπουλο

Όσον αφορά το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει να στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο για δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως αυτό είναι 50%- 50%, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε ψηφίσει το 2015 την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Σημειώνουν, μάλιστα, με νόημα πως ύστερα από όσα έγιναν με τη μη υπογραφή από τον κ. Παυλόπουλο του Προεδρικού Διατάγματος για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη ούτε τη στήριξη του κ. Τσίπρα, μολονότι έχει δεσμευτεί σχετικώς κι από το βήμα της Βουλής.

«Ας μην είναι σίγουρος ότι θα τον ψηφίσουμε», λένε χαρακτηριστικά κομματικές πηγές.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, εξάλλου, εμφανίζονται αποφασισμένοι να αποτρέψουν οποιαδήποτε Συνταγματική Αναθεώρηση- αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου και να αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διεξαγωγή εκλογών- που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αλλάξει τον εκλογικό νόμο από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Για την Κουμουνδούρου, η Αναθεώρηση του επίμαχου άρθρου 54 του Συντάγματος προς την κατεύθυνση της μείωσης από τις 200 σε λιγότερες (180;) των απαραίτητων ψήφων για την άμεση εφαρμογή ενός εκλογικού νόμου θα συνιστά θεσμική εκτροπή, πολλώ δε μάλλον αν δεν εφαρμοστεί έστω μία φορά η απλή αναλογική σε βουλευτικές κάλπες.

Κομματικές πηγές, εξάλλου, εκτιμούν πως από τη στάση που θα κρατήσει η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ σε αυτό το θέμα θα εξαρτηθεί και η ενότητα της τρίτης σε μέγεθος κοινοβουλευτικής δύναμης.

Κι αυτό γιατί η Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζεται διχασμένη (και) για το αν θα πρέπει να δώσει χείρα βοηθείας στη ΝΔ για την κατάργηση της απλής αναλογικής.

Διακοπές Τσίπρα από την άλλη Παρασκευή

Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει, το πιθανότερο, στην Αθήνα και την επόμενη εβδομάδα.

Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση σκοπεύει να ψηφίσει στη Βουλή μέχρι και την επόμενη Πέμπτη, 8 Αυγούστου το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος και το διυπουργικό νομοσχέδιο που ανάμεσα σε άλλα δίνει υπεραρμοδιότητες στους δημάρχους και περιφερειάρχες, καταργεί πλήρως το πανεπιστημιακό άσυλο, τη Νομική Σχολή στην Πάτρα και τις δωρεάν σπουδές των αποφοίτων ΕΠΑΛ και τα οποία, μάλιστα, νομοσχέδια θα ψηφιστούν με τη διαδικασία του επείγοντος.

Από την ερχόμενη, πάντως, Παρασκευή θα μπορέσει κι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να αναχωρήσει για τις διακοπές του, όπως άλλωστε έχουν ήδη πράξει οι περισσότεροι συνεργάτες του.

Loading