Τι θα κάνει ο Τσίπρας μετά τις εκλογές

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας μετά από τις εκλογές;

Δεν υπάρχουν αυτονόητες απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα γιατί ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα είναι πολύ παρακινδυνευμένο να μιλήσει κανείς για αυτοδυναμία του ή για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με κάποιο άλλο κόμμα.

Οι ΑΝΕΛ, έστω κι αν κάνουν το θαύμα και μπουν στη Βουλή, έχουν διαγραφεί ως πιθανή λύση, ιδίως μετά από τη στάση “αντιπρόεδρου του Εδεσσαϊκού” που έχουν κρατήσει για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το ΚΙΝΑΛ, από την άλλη, είναι διχασμένο σε μια τέτοια προοπτική και πολλά θα εξαρτηθούν από το ποσοστό που θα κερδίσει.

Αν είναι κοντά στο 10% η διαπραγματευτική του θέση θα είναι πολύ ισχυρότερη, όπως είναι αυτονόητο, σε αντίθεση με το να λάβει ένα ποσοστό γύρω από το 5%.

Όσο, εξάλλου, κι αν διαβάζεται παράδοξο η πρόβλεψη θεωρείται πιο βέβαιη στην περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και με διψήφια διαφορά από τη ΝΔ!

Όπως υπογραμμίζουν στην Politik πολύ καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές, δεν υπάρχει κανείς στην Κουμουνδούρου, τουλάχιστον τη δεδομένη χρονική περίοδο, που να μπορεί να αμφισβητήσει στα ίσα τον κ. Τσίπρα.

Ακόμα κι αν, για παράδειγμα, η Ρένα Δούρου κατορθώσει να επανεκλεγεί περιφερειάρχις Αττικής- εγχείρημα πολύ δύσκολο, αφού καλώς ή κακώς θεωρείται υπόλογη για τις τραγωδίες σε Μάνδρα και Μάτι-, το πολιτικό της εκτόπισμα σε εθνικό επίπεδο υπολείπεται κατά πολύ του πρωθυπουργού.

Η στάση Παππά

Ο Νίκος Παππάς τι θα πράξει σε περίπτωση ήττας;

Εκείνοι που τον γνωρίζουν πολύ καλά μας λένε πως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ζητήσει το “κεφάλι” του κ. Τσίπρα, με τον οποίο συνδέονται με φιλία δεκαετιών, ούτε θα κατέλθει υποψήφιος απέναντί του στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός ανοίξει μια τέτοια διαδικασία στο κόμμα και συμμετάσχει κι ο ίδιος σε αυτή.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν με νόημα οι ίδιες πηγές, η στάση του θα είναι διαφορετική στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας παραιτηθεί κι ανοίξει η μάχη για τη διαδοχή του δίχως τον ίδιο τον κ. Τσίπρα να λαμβάνει μέρος σε αυτή.

Τότε η υποψηφιότητα Παππά για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη, ενδεχομένως και με το “δαχτυλίδι” δοσμένο από τα χέρια του Αλέξη, όπως είχε κάνει με τον ίδιο ο Αλέκος Αλαβάνος το 2008.

 

 

Loading