INTIME

Το τηλεφώνημα Ζάεφ με Τσίπρα και τρία νέα ονόματα

«Θέμα ημερών» είναι το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο αναμένεται να «ξεκλειδώσει» τις εξελίξεις στο Σκοπιανό. Αυτό, τουλάχιστον, υποστήριξε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός σε δημόσια τοποθέτησή του.

propoli

Ο ίδιος, εξάλλου, τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις, αφού ακόμα γίνονται διεργασίες» και σημείωσε ότι μόλις υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, θα γίνει και η τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Ζάεφ δεν έκανε κάποιο σχόλιο για τις τρεις προτάσεις για το όνομα που φαίνεται να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων («Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας»). Εξέφρασε την πεποίθησή του, ωστόσο, ότι η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο και πως θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Κρατάει, πάντως, χαμηλούς τόνους, καθώς αναγνωρίζει ότι το ζήτημα είναι ευαίσθητο. «Αυτές τις μέρες θέλω να είναι ημέρες επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Όταν συμφωνηθούν όλες οι λεπτομέρειες, θα γίνουν άμεσα γνωστές στον κόσμο», δήλωσε σχετικά.

Επανέλαβε, πάντως, ότι τον τελικό λόγο στο θέμα θα έχουν οι πολίτες, μέσω δημοψηφίσματος.

Ακόμη τρία ονόματα για το Σκοπιανό

Εν τω μεταξύ, τρία νέα πιθανά ονόματα για το γειτονικό κρατίδιο αποκάλυψε σε δηλώσεις του ο βουλευτής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αρτάν Γκρούμπι.

Αφού υποστήριξε πως είναι πλέον θέμα ημερών η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για το ονοματολογικό, σημείωσε πως το μοναδικό που χρήζει διευκρίνισης είναι ο τρόπος εφαρμογής της συμφωνίας, κάτι που αναμένεται να συμβεί τα επόμενα 24ωρα.

Όσον αφορά το όνομα, υποστήριξε πως στο τραπέζι έχουν πέσει και κάποιες άλλες «δημιουργικές προτάσεις», όπως το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Κρουσόβου», «Δημοκρατία Σύγχρονης Μακεδονίας» και «Δημοκρατία Ευρωπαϊκής Μακεδονίας».

Loading