Τα τραπεζικά κέρδη σώζουν συντάξεις – αφορολόγητο;

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ο Αλέξης Τσίπρας στοχεύει στην όσο το δυνατό καλύτερη επικοινωνιακή και πολιτική εκμετάλλευση της συμφωνίας του Eurogroup για το χρέος, τη μεταμνημονιακή εποπτεία και τη δημιουργία του “μαξιλαριού ασφαλείας” των 22 δισ. ευρώ που δίνει το περιθώριο στη χώρα να μη βιαστεί για την επιστροφή της στις αγορές.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ομιλία του πρωθυπουργού το απόγευμα της Παρασκευής στην κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Στο Ζάππειο θα γίνουμε μάρτυρες της προσπάθειας του κ. Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου να παρουσιαστούν ως οι συγκυβερνήτες που ανάλαβαν το δύσκολο ρόλο να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια, τα κατάφεραν και μαζί θα δώσουν όρκο πίστης ότι η κυβέρνησή τους θα εξαντλήσει την τετραετία.

Στο Μαξίμου, μάλιστα, παρουσιάζουν την κοινή συνεδρίαση ως “δώρο” του πρωθυπουργού στον υπουργό Άμυνας, ο οποίος αυτήν την εβδομάδα αντιμετώπισε υπαρξιακό ζήτημα για το μέλλον του κόμματός του.

Αρνούνται, πάντως, να μας απαντήσουν κι αν πρόκειται για αποχαιρετιστήριο δώρο και τα δύο κόμματα τραβήξουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις πολύ πριν το φθινόπωρο του 2019.

Την ίδια ώρα και με αφορμή τα αποτελέσματα του Eurogroup, στην κυβέρνηση αρχίζει να λαμβάνει σάρκα κι οστά η ιδέα της ματαίωσης των μειώσεων των συντάξεων και του αφορολόγητου χρησιμοποιώντας ως όπλο την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ και των άλλων κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, ύψους 4,8 δισ. ευρώ, που θα εκταμιευτούν σε τέσσερις ετήσιες ή οκτώ εξαμηνιαίες δόσεις.

Όπως σημειώνουν με νόημα κυβερνητικές πηγές, η ετήσια επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ για την κάλυψη αναπτυξιακών ή χρηματοδοτικών δαπανών δημιουργεί ακόμα περισσότερο δημοσιονομικό χώρο.

Με αυτόν τον τρόπο θεωρούν πως και διευκολύνεται ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι και το 2022, αλλά και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις –μαζί με τα υπόλοιπα θετικά της συμφωνίας, όπως η δεκαετής περίοδος χάριτος και η δεκαετής επιμήκυνση της αποπληρωμής των επιτοκίων– ώστε να αναιρεθούν αδικίες δίχως να παρουσιαζόμαστε απέναντι στους Ευρωπαίους ασυνεπείς ως προς τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει.

“ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ μέχρι τέλους”

Με αυτά τα δεδομένα κυβερνητικός αξιωματούχος εμφανιζόταν στο Politik ενθουσιασμένος με τη συμφωνία στο Eurogroup, τονίζοντας πως η δεκαετής επιμήκυνση βρίσκεται πολύ πιο πάνω χρονικώς από την τριετία που ήθελαν οι Γερμανοί, πιο κοντά στη 15ετία που ζητούσε το ΔΝΤ και κάτι περισσότερο από την εννιαετία που προσδοκούσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όταν, εξάλλου, τον ρωτήσαμε τι σημαίνει αυτό και για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, μας διαβεβαίωσε ότι τα δύο κόμματα θα πάνε μαζί μέχρι τέλους.

Loading