INTIME

«Τζάμπα μάγκας ο Μητσοτάκης στο Σκοπιανό»

Σε μία σειρά σημαντικών ερωτήσεων για την εξωτερική πολιτική αλλά και την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας κλήθηκε να απαντήσει στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο «Βελλίδειο» ο Αλέξης Τσίπρας.

propoli

Αρχικά ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το Σκοπιανό και τη συμφωνία των Πρεσπών και το αν η ρητορική του Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται εντός των συμφωνηθέντων ή απλά παρερμηνεύουν τη συμφωνία.

«Κατηγορήθηκα ότι μπήκα στην πολιτική ως διαδηλωτής. Αρα δεν φέρνω αντίρρηση στο δικαίωμα της ελεύθερης διαδήλωσης. Το ίδιο λέω και για τα χθεσινά συλλαλητήρια παρά το ότι είχαν ευδιάκριτη διαφορά σε σχέση με του Φεβρουαρίου. Έλλειψη μαζικότητας. Τον περασμένο Φλεβάρη είχαμε συμμετοχή πολιτών που είχαν μια σεβαστή άποψη εντούτοις χθές δεν είδαμε ανθρώπους με παρόμοιες ευαισθησίες αλλά ακραία στοιχεία. Θέλω να πω στους πολίτες ότι πρέπει να διαχωρίσουν την θέση τους από μικρές ομάδες που αναπτύσσουν ρητορική μίσους. Κυρίως όμως θέλω να τους πω ότι στα εθνικά θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους. Εχουμε σημαντική συμφωνία που αν επικυρωθεί από το δημοψήφισμα και ολοκληρωθεί η συνταγματική μεταρρύθμιση θα δώσει μοναδική ευκαιρία στην χώρα, στην Θεσσαλονίκη στην Μακεδονία. Πρώτον γιατί διασφαλίζει την εθνική παρακαταθήκη. Την ιστορία τις αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας που είναι στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας. Δεύτερον γιατί ανοίγει το δρόμο στην Β Ελλάδα να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων, ατμομηχανή ανάπτυξης. Στο πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, σας λέω ότι παρακολουθούμε την ρητορική των γειτόνων μας κατανοούμε ότι είναι σε προεκλογική διαδικασία ορισμένες φορές πράγματι η ρητορική περνά τα συμφωνηθέντα πλαίσια της συμφωνίας και παρακολουθούμε και επισημαίνουμε ότι τα όσα λένε να μην υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα».

Εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα υποσχέσθηκε από το βήμα της ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου, δηλώνοντας ενοχλημένος από τον όρο παροχολογία.

«Δεν μπορεί σημερα που μας δίνεται αυτή η δυνατότητα να μιλούν για παροχολογία. είναι οι ελάχιστες δυνατές ελαφρύνσεις.

Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο. Θα θυμάστε ότι πέρυσι είχα πει ότι το 2019 θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο και δεν δώσατε σημασία σε αυτό. Κάποιοι είπαν ότι πετάει τη μπάλα στην εξέδρα. Πηγαίνουμε με σχέδιο από το 2015 που υλοποιείται. Το σχέδιο αυτό δίνει ένα ξεκάθαρο ορίζοντα κατά το έλλασσον πλεόνασμα 3,5%».

Το πακέτο που εξήγγειλα δεν είναι μόνο ένα μέτρο ελαφρύνσεων αλλά ένα πακέτο ισορροπημένο γιατί ενισχύει την ήδη θετική αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας».

«Εκτιμώ αλλά διαφωνώ με τον Πάνο Καμμένο»

Οπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο ο πρωθυπουργός της χώρας κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα για το αν σκέφτεται πρόωρες εκλογές, στην περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος καταψηφίσει την συμφωνία με τα Σκόπια.

«Πρέπει να σας πω ότι εκτιμώ την θέση και στάση Πάνου Καμμένου που είναι στάση αρχής αν και διαφωνώ απόλυτα μαζί του. Και ο ίδιος καταλαβαίνει ότι η συμφωνία ανοίγει μια δυναμική για την χώρα το βλέπει. Όμως είναι δεσμευμένος σε μια στάση αρχής που την έχει εδώ και πολλά χρόνια ότι η όποια λύση να μην εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία. Ωστόσο οι διεθνείς συσχετισμοί αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πάνω από 140 χώρες την αναγνωρίζουν ως Μακεδονία και οι υπόλοιπες ως ΠΓΔΜ. Να μην έχουμε τα κεφάλια μας στην άμμο. Αν πάτε στο Google και πληκτρολογήσετε Μακεντόνια βγαίνουν σλαβικά γράμματα. Αυτό θα τελειώσει και σλαβικά γράμματα θα μπαίνει μόνο στο Νορθ. Κατοχυρώνουμε την ιστορία μας τα σύμβολά μας τον Ηλιο της Βεργίνας. Εκτιμώ και σέβομαι την θέση Πάνου Καμμένου. Όμως επειδή τον γνωρίζω καλά σας διαβεβαιώνω ότι ο Κάμμενος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητας της χώρας».

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του προέδρου της ΝΔ στο Σκοπιανό, χαρακτηρίζοντάς τον ως «τζάμπα μάγκα».

«Με την ευκαιρία να κάνω μια κρίση για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του αρχηγού της. Είμαστε σε ένα παράδοξο. Ο Μητσοτάκης ήτα από αυτούς που διατυμπάνιζε ότι δεν θεωρεί ότι πρέπει να πάμε σε μια λύση χωρίς όρο Μακεδονία. Ηταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας και ξαφνικά όχι μόνο αλλάζει στάση και κρατά μια ακραία τυχοδιωκτική στάση πολιτικού αμοραλισμού που είναι επικίνδυνη γιατί αφορά εθνικά θέματα. Προσπαθεί να ψαρέψει σε θολά νερά. Αν ο Μητσοτάκης πιστεύει αυτό που λέει ότι είναι επιζήμια η συμφωνία γιατί δεν κάνει το απλό; Αντί να κάνει τον τζάμπα μάγκα καθώς όταν πάει στην Μέρκελ λέει ότι ότι θα την εφαρμόσει την συμφωνία – κοροϊδεύει τους ανθρώπους με ευαισθησίες – . Ας έρθει εδώ στην Θεσσαλονίκη και να πει το απλό ότι θα ξηλώσει την συμφωνία όπως λέει για το νόμο Κατρούγκαλου και θα εφαρμόσει το πρόγραμμα Πινοσέτ. Να πει ότι αν βγει πρωθυπουργός θα πάει στο ΝΑΤΟ και θα ακυρώσει την συμφωνία. Είναι επικίνδυνος. Καθαρά πράγματα. Δεν μπορεί κανείς να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό. Εμείς θα προχωρήσουμε σταθερά και θα πετύχουμε».

Loading