IN TIME

«Ανάγκη συστράτευσης των προοδευτικών δυνάμεων»

Για την τροπολογία που αφορά τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών μίλησε στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» στο Flash Radio 99.4 της Θεσσαλονίκης και στον Θόδωρο Παπαδόπουλο, η βουλευτής Κεφαλληνίας και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

propoli

Σε ερώτηση που δέχθηκε το πρωί σε σχέση με το ζήτημα, η Α. Θεοπεφτάτου τόνισε ότι «έχουμε σε λίγο την ονομαστική ψηφοφορία. Κατέθεσε αίτημα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Όπως γνωρίζετε αυτή η τροπολογία ψηφίζεται με ευρεία πλειοψηφία του κοινοβουλίου. Και η Νέα Δημοκρατία και η Ένωση Κεντρώων στηρίζει αυτήν την τροπολογία. Είναι πάρα πολύ σημαντική».

Όσον φορά τα κριτήρια το οποία ελήφθησαν υπόψη στην κατάρτιση της τροπολογίας, τόνισε ότι «αυτό το πλαίσιο για την προστασία της Α’ κατοικίας μπήκε με τρεις βασικές διαστάσεις. Το ένα είναι βέβαια ότι είναι πολλοί οι συνάνθρωποί μας και αυξήθηκε το πρόβλημα στα χρόνια της κρίσης, είναι η κοινωνική δηλαδή και η ανθρωπιστική διάσταση. Το άλλο είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας μας, η δημοσιονομική δηλαδή, που πρώτη φορά επιδοτείται η δόση σε αυτούς που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο σύνολο της δόσης. Το τρίτο είναι η κατάσταση των τραπεζών. Όπως γνωρίζετε έχουν γίνει συζητήσεις με τους εκπροσώπους των τραπεζών πως θα μπορέσει να λειτουργήσει αυτό το πλαίσιο».

Παράλληλα, η Α. Θεοπεφτάτου συμπλήρωσε πως «ήδη μπαίνουν κριτήρια ως προς το ύψος της οφειλής. Πρώτη φορά μπαίνουν επιχειρηματικά δάνεια. Δηλαδή και οι επιχειρηματίες ωφελούνται που έχουν πάρει για την επιχείρησή τους δάνειο, πχ καταναλωτικό κλπ και έχουν βάλει υποθήκη την πρώτη τους κατοικία. Αυτό συμβαίνει πρώτη φορά και πρώτη φορά βεβαίως επιδοτείται από το κράτος η δόση».

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά το χρόνο ψήφισης του μέτρου ελέφρυνσης των 120 δόσεων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «πολύ σύντομα. Επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας, γιατί αφορά για χρέη σε αυτά τα δύο υπουργεία, δηλαδή ασφαλιστικά ταμεία και εφορία».

Ερωτηθείσα σε σχέση με τον σενάριο των πρόωρων εκλογών, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «δε το βλέπω για πιο γρήγορα. Εγώ βλέπω ότι και στην περιφέρεια και με τους βουλευτές των άλλων περιφερειών, υπάρχει ένα θετικό κλίμα. Για τις δημοσκοπήσεις είμαι αρκετά επιφυλακτική, για τον τρόπο δηλαδή με τον οποίον γίνονται και τα αποτελέσματα που βγάζουνε. Σας παραπέμπω και για το Brexit και για τον Τραμπ. Να μην πούμε και για ελληνικές εταιρίες δημοσκοπήσεων ότι πέσαν πάρα πολύ έξω».

Από την άλλη, χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντικές οι ευρωεκλογές και για τη χώρα μας και για την Ευρώπη. Το τελευταίο καμπανάκι ήτανε τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία, και νομίζω ότι πρέπει και η Ευρώπη να ακολουθήσει μια άλλη πολιτική, όχι λιτότητας αλλά συνολικής αλληλεγγύης».

Όσον αφορά την αύξηση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, η Α. Θεοπεφτάτου εκτίμησε ότι «είναι πολύ σημαντικό ζήτημα και πρέπει να μας προβληματίσει και τους Ευρωπαίους να προβληματίσει, ότι υπάρχει ανάγκη συστράτευσης των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, για να αντιμετωπιστεί. Και συγκεκριμένες πολιτικές, όχι λιτότητα».

Loading