Χρεώνουν εθνικές υποχωρήσεις σε Τσίπρα και Κοτζιά

Του Χρήστου Τσαλικίδη

propoli

«Βαριές» εθνικές υποχωρήσεις στο Σκοπιανό χρεώνει η ΝΔ προσωπικά σε Τσίπρα και Κοτζιά, καταλογίζοντάς τους ότι αμφότεροι επιμένουν να διαπραγματεύονται το θέμα της ονομασίας εν κρυπτώ και χωρίς να ενημερώνουν, ως όφειλαν για ένα μείζον εθνικό θέμα, το ελληνικό κοινοβούλιο.

Σε δεύτερο χρόνο, θέλοντας να προλάβουν την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά τη δήλωση του Σλοβάκου ευρωβουλευτή Έντουαρντ Κούκαν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν είναι εντελώς αρνητικός σε ό,τι αφορά την επίλυση του θέματος της ονομασίας», πηγές της Πειραιώς έσπευσαν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.

«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αναγνώριση “μακεδονικής” εθνότητας και γλώσσας»

Σε επαφές που είχαν με δημοσιογράφους διευκρίνιζαν πως «ο κ. Μητσοτάκης στο διάλογο που είχε με ευρωβουλευτές του ΕΛΚ στο Μόναχο επανέλαβε τις γνωστές και πάγιες θέσεις της ΝΔ σε σχέση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις». Υπογράμμισε, δηλαδή, ότι «αναγκαίες προϋποθέσεις για να υπάρξει οποιοσδήποτε συμβιβασμός είναι η αλλαγή του συντάγματος των Σκοπίων με την απάλειψη κάθε αλυτρωτικής αναφοράς και υιοθέτηση μιας ονομασίας που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων και για κάθε χρήση».

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των συλλαλητηρίων οι ίδιες πηγές επιτίθενται στην κυβέρνηση ότι  «βαφτίζει ακροδεξιά την εθνική ευαισθησία της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων», την ίδια στιγμή που Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς «αναζητούν απεγνωσμένα άλλοθι και συνενόχους, αδυνατίζοντας την εθνική μας διαπραγματευτική θέση».

Ψεύδεται ο Κοτζιάς

Όπως εξηγούν, στοχοποιώντας την πολιτική που ακολουθεί ο υπουργός Εξωτικών, «έφτασε στο σημείο να υιοθετεί και να προβάλλει θέσεις των Σκοπίων για δήθεν αναγνώριση “μακεδονικής γλώσσας” από την Ελλάδα ήδη από το 1977, όταν αυτό το διαψεύδει κατηγορηματικά και απόλυτα ο ίδιος ο καθηγητής κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης που εκπροσώπησε τότε στην Ελλάδα στην εν λόγω διάσκεψη του ΟΗΕ. Τι άλλο χρειάζεται για να καταλάβει κανείς ότι ο κ. Κοτζιάς για μια ακόμη φορά ψεύδεται προσπαθώντας να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα για να δικαιολογήσει προφανώς τις υποχωρήσεις που έχει ήδη κάνει σε βάρος των συμφερόντων της χώρας;»

«Τσίπρας-Κοτζιάς δεν νομιμοποιούνται να δεσμεύσουν τη χώρα»

Με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Μόναχο η Νέα Δημοκρατία θα κλιμακώσει την αντιπολιτευτική της κριτική απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς στο Σκοπιανό. Άπαντες στην Πειραιώς είναι πεπεισμένοι πως η λύση που θα φέρει στη Βουλή η συγκυβέρνηση θα είναι εθνικά επιζήμια. Για αυτό και προειδοποιούν σε υψηλούς τόνους το Μέγαρο Μαξίμου πως το δίδυμο Τσίπρα-Κοτζιά δεν νομιμοποιείται να δεσμεύσει τη χώρα.

«Το ερώτημα είναι ένα και απλό και οφείλει να το απαντήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός: Noμιμοποιείται ο κ. Τσίπρας να δεσμεύσει τη χώρα, όταν ο συγκυβερνήτης του, κ. Καμμένος, εμφανίζεται -έστω στα λόγια- να απορρίπτει τη γραμμή του κ. Κοτζιά; Εμείς δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα μας με μια επιβλαβή για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία. Γιατί δεν έχει τη νομιμοποίηση όχι μόνον της ίδιας της κυβέρνησής του, αλλά και της πλειοψηφίας των Ελλήνων την ευαισθησία των οποίων επιδεικτικά απαξιώνει» σχολιάζουν στην Politik υψηλόβαθμοι συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Loading