INTIME

Ψάχνει “γάμο” με Φώφη μέσω Ευρώπης!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ό,τι δεν μπορεί να επιτύχει –τουλάχιστον όχι με ευκολία– στο εσωτερικό ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να το κατορθώσει μέσω Ευρώπης.

Ο λόγος γίνεται για την περίφημη σύμπτυξη προοδευτικού μετώπου κόντρα στις μισαλλόδοξες δυνάμεις της συντήρησης και τις ανάλγητες του νεοφιλελευθερισμού, οι οποίες για τον πρωθυπουργό στην Ελλάδα προσωποποιούνται στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην ηγετική του ομάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην κυβέρνηση και στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν και καλοβλέπουν τη διάσπαση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο τους έχει απογοητεύσει με το δρόμο που ακολουθεί.

Η τακτική ίσων αποστάσεων που κρατά η Φώφη Γεννηματά εκτιμούν πως στην ουσία ευνοεί τον πρόεδρο της ΝΔ.

Γι’ αυτό κι ετοιμάζονται να υποδεχθούν εν χορδαίς κι οργάνοις εκείνους που αναμένεται σύντομα να ανακοινώσουν την απομάκρυνσή τους από το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Βασικοί υποψήφιοι είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι περισσότεροι από τους εναπομείναντες βουλευτές και στελέχη του Ποταμιού, καθώς κι ο Γιάννης Ραγκούσης.

Αστάθμητοι παράγοντες παραμένουν ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ κι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η ΔΗΜΑΡ, αν και σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου δεν πιστεύουν ότι είναι έτοιμοι τώρα να κάνουν το μεγάλο άλμα και να βρεθούν στη δική τους πλευρά.

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, δεν το βάζει κάτω και με αφορμή τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου και, στη συνέχεια, την εκλογή νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιθυμεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκρότηση κοινού μετώπου των ευρωπαϊστών εντός του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς –αποκλείει, δηλαδή, ευρωσκεπτικιστές όπως ο Γάλλος Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος, άλλωστε, είχε ζητήσει την αποπομπή του ΣΥΡΙΖΑ– καθώς και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Πρασίνων εναντίον του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Ο κ. Τσίπρας θεωρεί πως αυτή η μάχη αποτελεί μια πολύ καλή αφορμή για να έρθει πιο κοντά με την κυρία Γεννηματά και να τη βοηθήσει να αντιληφθεί ότι εχθρός της δεν είναι ο ίδιος, αλλά η σύγχρονη μορφή της Δεξιάς.

Χείρα βοηθείας από Παπαδημούλη

Σε αυτήν την προσπάθεια σημαντική είναι η συνεισφορά του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος από τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο εντείνει τις επαφές του, προφανώς μαζί με πολλούς άλλους, προκειμένου αυτήν τη φορά το ΕΛΚ να έχει απέναντί του ένα σοβαρό αντίπαλο.

Το ότι σε Ισπανία και Πορτογαλία έχουν ήδη συγκροτηθεί κυβερνητικά μέτωπα Αριστερών και Κεντροαριστερών αποτελεί έναν ακόμα άσο στο μανίκι του Έλληνα πρωθυπουργού τον οποίο θέλει να χρησιμοποιήσει για να αποτρέψει το χειρότερο σενάριο, δηλαδή προεκλογική ή μετεκλογική συνεργασία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ.

Loading