INTIME

Ο Τσίπρας ανοίγει τα χαρτιά του στην Πολιτική Γραμματεία

Ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά από την επιστροφή του από τις διακοπές θα επιχειρήσει να αποτρέψει ένα κλίμα εσωστρέφειας που πάντως, κατά τους συνεργάτες του, τεχνηέντως καλλιεργείται από μερίδα των μέσων ενημέρωσης ενόψει των αλλαγών που σχεδιάζει στο ΣΥΡΙΖΑ.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Οι ίδιες πηγές θεωρούν πως μεγενθύνονται διαφοροποιήσεις, όπως αυτές του Νίκου Βούτση ή του Πάνου Σκουρλέτη, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν διακινδυνεύουν την ενότητα του κόμματος.

Τονίζουν, εξάλλου, πως από τη στιγμή που ούτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει κοινοποιήσει το πλήρες πλαίσιο των προτάσεών του είναι πρώιμο να μιλάμε ακόμα και για διαφοροποιήσεις.

Είναι, ωστόσο, πιθανό ο κ. Τσίπρας να ανοίξει μέρος έστω των χαρτιών του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η οποία μπορεί να διεξαχθεί ακόμα και σήμερα Πέμπτη.

Εντύπωση, στο μεταξύ, μόνο στους μη γνωρίζοντες προκαλεί η σιωπή του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των 53+, των οποίων θεωρείται άτυπος επικεφαλής, για τις εσωκομματικές εξελίξεις, η οποία από όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις αποδίδεται στο ότι τα έχουν βρει με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

“Ο Μητσοτάκης προλειαίνει το έδαφος για κυβίστηση”

Την ίδια ώρα, στην οικονομία γνωρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι θα επικεντρωθεί η πολιτική αντιπαράθεση το φθινόπωρο, αρχής γενομένης από τα όσα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως θα έχουν μία πρώτη εικόνα μετά από την ολοκλήρωση των συναντήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός σε Παρίσι, Βερολίνο, Χάγη και Νέα Υόρκη, εκτιμώντας ως κρίσιμο, ιδίως για το ζήτημα της μείωσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, το Eurogroup του Οκτωβρίου.

Κομματικές πηγές σημειώνουν, πάντως, πως ήδη ο κ. Μητσοτάκης προλειαίνει το έδαφος για κυβίστηση όσον αφορά τις προεκλογικές του εξαγγελίες για γενναίες φοροελαφρύνσεις κι αυτό γιατί συνδέει πλέον την όποια επαναδιαπραγμάτευσή του για τα πρωτογενή πλεονάσματα με την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και γενικότερα με το ύψος της ανάπτυξης.

Σαφέστερη, πάντως, εικόνα θα έχουν με την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, καθώς και του μεσοπρόθεσμου.

 

Loading