Ενωμένη Ρωσία : Την πλειοψηφία των δύο τρίτων της Δούμας ανακοίνωσε πως κέρδισε το κόμμα του Πούτιν

Το κυβερνητικό κόμμα ανακοίνωσε σήμερα ότι εξασφάλισε άνω των δύο τρίτων των βουλευτικών εδρών στις ρωσικές εκλογές, διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο την απαραίτητη πλειοψηφία που είναι για να τροποποιεί το Σύνταγμα χωρίς να χρειάζεται την στήριξη άλλων σχηματισμών.

Ο Αντρέι Τούρτσακ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, δήλωσε πως ο σχηματισμός του κέρδισε τουλάχιστον 315 έδρες από τις 450 της Δούμα (κάτω βουλή του Ρωσικού κοινοβουλίου) και διακύρηξε μια «φανερή και καθαρή» νίκη, παρά τις πολλαπλές κατηγορίες για νοθεία  από την αντιπολίτευση, η οποία έπειτα από μήνες καταπίεσης είχε αποκλεισθεί ολότελα από τις εκλογές.

Με το πέρας της καταμέτρησης ψήφων στο 85% των εκλογικών τμημάτων, το κόμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν βρισκόταν στο 49,76%, υπερνικώντας το Κομμουνιστικό κόμμα (19,61%).

Το αποτέλεσμα αυτό, που δεν είναι ακόμα οριστικό, σηματοδοτεί μια μείωση σε σχέση με το 2016, όταν η Ενωμένη Ρωσία είχε εξασφαλίσει το 54% των ψήφων και 334 έδρες

Ο Τούρτσακ δεν έλειψε να τονίσει δήλωσε η Ενωμένη Ρωσία κέρδισε και στις 39 περιφέρειες στις οποίες ανανεώθηκαν οι περιφερειακές συνελεύσεις.

Η κίνηση του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι κατήγγειλε την κυβέρνηση για μαζική εκλογική νοθεία στη διάρκεια της ψηφοφορίας, αλλά και κατά την καταμέτρηση.

Απομονωμένο το κόμμα της Ενωμένης Ρώσιας

Η Ενωμένη Ρωσία δεν μπορεί πάντως να υποστηρίξει πως κέρδισε τις καρδιές των Ρώσων, καθώς ένα ποσοστό μικρότερο του 30% των ερωτηθέντων δήλωσε πως έχει του έχει εμπιστοσύνη , σύμφωνα με το κρατικό κέντρο δημοσκοπήσεων VTsIOM. Άλλωστε, το κόμμα πλέον υπονομεύουν υποθέσεις διαφθοράς και η πτώση του βιοτικού επιπέδου στη χώρα, ενώ η απόφαση να τεθεί υπό απαγόρευση για εξτρεμισμό η κίνηση του Ναβάλνι αποξένωσε μεγάλα τμήματα των πολιτών πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Οι ίδιοι οι υποστηρικτές του Ναβάλνι  έκαναν έκκληση για «έξυπνη ψήφο», δηλαδή να ψηφιστούν οι υποψήφιοι, εν γένει κομμουνιστές, που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να ενοχλήσουν αυτούς της Ενωμένης Ρωσίας.

Σύμφωνα με τους αντιπολιτευομένους, η επιτυχία αυτής της στρατηγικής αποκαλύφθηκε κατά την διάρκεια της καταμέτρησης, σε σημείο όπου οι αρχές αναγκάσθηκαν να καταφύγουν σε μαζική νοθεία.

Δείτε επίσης: Β. Πούτιν: «Η Ρωσία πρέπει να συνεργαστεί με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr