Συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα πλαίσια της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: «Η παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας περνά από την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της»

Με ερώτηση για τις φονικές πλημμύρες άρχισε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 87η ΔΕΘ.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κετικίδης

Ο πρωθυπουργός, ρωτήθηκε για το καιρικό φαινόμενο που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η πολιτεία, λέγοντας ότι οι μετεωρολόγοι είχαν προβλέψει μικρότερη ένταση της κακοκαιρίας, ενώ απάντησε και στο αν λειτούργησε έγκαιρα το 112 και παράλληλα αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα.

Μεταξύ άλλων δήλωσε:

Το καιρικό φαινόμενο ήταν πρωτοφανές. Μιλάμε για ένα καιρικό φαινόμενο που ήταν πιο έντονο από τον Ιανό. Οι μετεωρολόγοι προέβλεψαν έντονο καιρικό φαινόμενο αλλά κανείς αυτό που συνέβη.

Αναφερθήκατε στο 112 και στην καθυστερημένη αντίδραση του στρατού. Στη Θεσσαλία είχε σταλθεί έγκαιρα 112. Αλλιώς λειτουργεί το 112 στην πυρκαγιά, αλλιώς στην πλημμύρα. Στην πλημμύρα η σύσταση είναι να ανέβει κάποιος σε ψηλό όροφο. Γι’ αυτό δε θρηνήσαμε πολλά θύματα.

Έχει διακινηθεί ένα ψέμα ότι ο στρατός άργησε να παρέμβει. Την Πέμπτη το πρωί ήμουν στο κέντρο επιχειρήσεων όταν τα φαινόμενα ήταν σε ένταση. Αποφασίσαμε να πετάξουν τα ελικόπτερα όταν μας έδωσε το ΟΚ η πυροσβεστική ότι μπορούν να πετάξουν.

Δε χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή επειδή αργήσαμε να φτάσουμε. Εννοείται ότι υπήρξε μεγάλη ταλαιπωρία, αλλά σώσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές.

Για την επόμενη μέρα μπορούμε να πούμε πολλά. Η παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας περνά από την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της. Αυτό είναι ένα παλιό ζήτημα.

Χρειαζόμαστε παραπάνω βοήθεια σε επίπεδο τεχνικής υποστήριξης. Έχω ζητήσει βοήθεια από την Ολλανδία για μια πρώτη προσέγγιση για το τι έγινε και πώς μπορούμε να δράσουμε.

Θα γίνει συζήτηση σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία της Θεσσαλίας. Αυτό το ζήτημα πρέπει να αναδειχθεί σε εθνικό επίπεδο. Θα βάλουμε όλα τα δεδομένα κάτω, γνωρίζοντας αυτά που δε μπορέσαμε να προβλέψουμε. Οι μετεωρολόγοι προέβλεψαν Ιανό, αλλά αυτό ήταν κάτι χειρότερο.

Δείτε επίσης: LIVE – Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ

Loading

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com