Ο Κ. Μητσοτάκης κάνει το Δημόσιο hi tech

Του Γιάννη Χαβιανίδη

propoli
Στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού κράτους προχωρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος φιλοδοξεί με έξι κινήσεις να μετατρέψει το ελληνικό Δημόσιο σε hi tech, προκειμένου να πάψει η ταλαιπωρία των πολιτών.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός τόσο του κράτους όσο και της οικονομίας αποτελεί κεντρική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου, με απώτερο σκοπό την απλοποίηση όλων των διαδικασιών.

Οι έξι κινήσεις

Όσον αφορά στις έξι κινήσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση, η πρώτη έχει να κάνει με την ίδρυση της πλατφόρμας gov.gr. Αυτή θα είναι η μοναδική διαδικτυακή πύλη για την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες του δημόσιου. Σε αυτήν θα συγκεντρωθούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που ήδη παρέχουν ψηφιακά τις υπηρεσίες τους.  Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πύλη θα είναι διαθέσιμη στους πολίτες στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

-Η δεύτερη αφορά στην έκδοση ταυτοτήτων νέου τύπου που θα μετατραπούν σε δίοδο πρόσβασης προς όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και θα επιτρέψουν να εξυπηρετούμαστε από απόσταση, χωρίς την φυσική μας παρουσία. Πλέον θα υπάρχει ένας ενιαίος αριθμός για τις συναλλαγές μας με το Δημόσιο, ο οποίος θα αντικαταστήσει Α.Φ.Μ και  ΑΜΚΑ.

-Η τρίτη σχετίζεται με την ολοκλήρωση του Εθνικού Προγράμματος απλοποίησης των διαδικασιών. Με ακρογωνιαίο λίθο του  την αρχή «μόνον άπαξ», το Δημόσιο δεν θα ζητά, πλέον, από τον πολίτη δεδομένα που ήδη του έχουν δοθεί.

-Η τέταρτη αφορά στην πρόσβαση στις τηλεπικοινωνίες. Η κυβέρνηση άνοιξε τον διάλογο για το έργο «Ultra Fast Broadband» που αποσκοπεί στην κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για την προσφορά ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλής ταχύτητας και θα υλοποιηθεί ως σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικού τομέα. Επιπρόσθετα σχεδιάζεται η προκήρυξη του φάσματος του 5G μέχρι τα μέσα του 2021. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο όμως, αποτελεί ανάγκη οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας να αναπροσαρμόσουν τις τιμολογιακές τους πολιτικές προς τα κάτω.

-Η πέμπτος κίνηση εστιάζει στο reskilling -στην καλλιέργεια, δηλαδή, των νέων  δεξιοτήτων στο σύνολο του πληθυσμού. Για το σκοπό αυτό σχεδιάζεται ανάλογος προσανατολισμός της  εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της. Αλλά και ένα ευρύ σχέδιο επιμορφωτικών προγραμμάτων για ανέργους και ήδη απασχολούμενους.

-Τέλος, έκτος στόχος είναι η αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων, γνωστών και ως open data. Έτσι ώστε πρώτον, το κράτος να έχει ένα εργαλείο για να αποτιμά τα αποτελέσματα των πολιτικών του. Να διορθώνει αστοχίες και να σχεδιάζει με ακρίβεια το μέλλον. Και δεύτερον, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να «διαβάζουν» το περιβάλλον. Να εντοπίζουν ευκαιρίες και να κινούνται με ταχύτητα για να τις αξιοποιήσουν.

Loading