(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

(Προ)Εκλογικός συναγερμός για 25 Σεπτεμβρίου ή 2 Οκτωβρίου

Η αρχική σπίθα έγινε καπνός και ο καπνός μετατρέπεται ημέρα με την ημέρα σε… φωτιά! Η νέα δημόσια τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα ναι μεν, αλλά αναφορικά με την εκλογολογία που έχει ξεσπάσει συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να σημάνει (προ)εκλογικός συναγερμός για το φθινόπωρο, με επικρατέστερες ημερομηνίες για να στηθούν κάλπες να είναι 25 Σεπτεμβρίου ή μια εβδομάδα αργότερα στις 2 Οκτωβρίου.

Πολλοί θα συμφωνήσουν ότι η χώρα δεν χρειάζεται μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο σε μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης. Οπότε, από χθες, ακούγεται όλο και πιο έντονα η φράση «ας γίνουν εκλογές να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα». Οι ενδείξεις πάντως συνηγορούν ότι η Κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα για το πόσο θεσμικά ορθό είναι και επιβεβλημένο.

Όλα παραμένουν ρευστά…

Βέβαια, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο αφού και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κατασταλάξει σε μια συγκεκριμένη απόφαση. Ζυγίζει τα δεδομένα και μετά τις 15 Αυγούστου θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η φετινή ΔΕΘ θα είναι… προεκλογική από όλες τις απόψεις.

Το βασικό ζητούμενο για τη χώρα είναι η σταθερότητα και η αποτελεσματικότητα. Αυτό, όπως όλα δείχνουν, θα είναι και το διακύβευμα των προσεχών εθνικών εκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφικό σενάριο για τη χώρα γιατί κατά την άποψή του εγκλωβίζει το πολιτικό σύστημα σε συμμαχίες εξαιρετικά σύνθετες. Τόσο σύνθετες που καθιστούν τα μικρά κόμματα ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων, με κριτήρια τα οποία πολλές φορές δεν ωφελούν το εθνικό και δημόσιο συμφέρον.

Το στοίχημα της αυτοδυναμίας

Εξ ου και στη ΝΔ μιλούν για αυτοδύναμη Κυβέρνηση που θα οδηγήσει σε μια αυτοδύναμη Ελλάδα. Αυτοδύναμη Κυβέρνηση, όμως, δεν σημαίνει Κυβέρνηση με υπουργούς αποκλειστικά από τη ΝΔ αλλά και με στελεχιακό δυναμικό από άλλους χώρους. Το έχει άλλωστε αποδείξει έως σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Φυσικά τα πάντα κρίνει ο κυρίαρχος λαός, μιας και με την ψήφο του θα καθορίσει τις όποιες εξελίξεις. Παράλληλα, όμως, το μάτι του Πρωθυπουργού βρίσκεται και στη Γαλλία, αφού όπως γράψαμε χθες η ήττα του Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές είναι ο οδικός χάρτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι αυτό το οποίο χρειαζόμαστε σήμερα στη χώρα μας, σε μια εποχή κρίσης όπου η σταθερότητα και η αποτελεσματικότητα και το σταθερό χέρι στο τιμόνι της χώρας είναι το βασικό ζητούμενο; Αυτό, τελικά, θα αποφασίσουν οι Έλληνες πολίτες όταν έρθει η ώρα των εκλογών, όπως εύστοχα επισημαίνουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

Δείτε επίσης: Στη Ρώμη σήμερα ο Μητσοτάκης – Διπλωματικό «σπριντ» της Ελλάδας για την τουρκική προκλητικότητα