Στη Μολδαβία λόγω των προσφύγων ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν

Οι πρόσφυγες που έχουν βρεθεί στη Μολδαβία ξεπερνούν τους 100.000

Στη Μολδαβία η οποία έχει δεχτεί πάρα πολλούς πρόσφυγες από την Ουκρανία θα βρεθεί ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

propoli

Η Πρωθυπουργός της Μολδαβίας Νατάλια Γκαβριλίτα ζήτησε από την Αμερική να συνδράμει ακόμα περισσότερο όσον αφορά την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας έτσι ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει η Μολδαβία στην φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων.

Μέχρι τώρα έχουν μπει στη χώρα 120.000 Ουκρανοί, ενώ η Μολδαβία μετρά 2,6 εκατομμύρια πληθυσμό ενώ είναι από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης όπως ανέφερε η Πρωθυπουργός στον Αμερικανό ΥΠΕΞ.

«Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση, περισσότεροι από 230.000 άνθρωποι από την Ουκρανία έχουν περάσει τα σύνορα (της Μολδαβίας) από την αρχή του πολέμου και 120.00, εκ των οποίων σχεδόν 100.000 Ουκρανοί, έχουν παραμείνει στη Μολδαβία. Για μια μικρή χώρα όπως εμείς, αναλογικά, ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος», τόνισε η Μολδαβή πρωθυπουργός.

«Όλος ο κόσμος συμμετέχει για να τους υποδεχθεί, να τους βρει κατάλυμα, να τους δώσει να φάνε ή να τους βοηθήσει. Αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε αυτή την τόσο μεγάλη εισροή και την χρειαζόμαστε άμεσα», πρόσθεσε.

Ο τρίτος σταθμός της περιοδείας του Μπλίνκεν

Το Τσισινάου είναι ο τρίτος σταθμός της περιοδείας του Μπλίνκεν στην Ευρώπη με στόχο να επαναβεβαιώσει τη στήριξη διάφορων χωρών ενάντια στη Ρωσία.

Ο Αμερικανός υπουργός διαβεβαίωσε τη Γκαβριλίτα ότι μπορεί «να βασίζεται στην πλήρη στήριξή μας».

«Θαυμάζουμε τη γενναιοδωρία, τη φιλοξενία και την καλή θέληση που επιδεικνύουν οι άνθρωποι προς αυτούς που έχουν ανάγκη. Και θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε αυτή την πρόκληση», τόνισε ο Μπλίνκεν.

Ο κ. Μπλίνκεν τόνισε χθες από την Πολωνία ότι ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Κογκρέσο να δώσει θετική ψήφο στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 2,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων έτσι ώστε να λάβουν οικονομική στήριξη τόσο αυτοί που φεύγουν από τη χώρα τους όσο και η Μολδαβία που τους υποδέχεται.

Πού κατευθύνονται οι πρόσφυγες

Μέχρι τώρα, 827.000 Ουκρανοί έχουν φύγει για την Πολωνία από τις 24 Φεβρουαρίου όταν έγινε η ρωσική εισβολή. Άλλες γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, όπως η Ουγγαρία, η Μολδαβία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, έχουν επίσης δεχθεί πολλούς πρόσφυγες.

Μετά τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει, η κυβέρνηση της Μολδαβίας ζήτησε να ενταχθεί στην Ε.Ε. αφού υπέβαλε επίσημα αίτημα την Πέμπτη. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η πρόεδρος της χώρας Μάγια Σάντου, η οποία εξελέγη το 2020 με φιλοδυτικό πρόγραμμα, τόνισε στον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, τον Ζοζέπ Μπορέλ, ότι η χώρα της είναι αντιμέτωπη με «πολύ σοβαρούς» κινδύνους για την ασφάλειά της.

Ο λόγος για τον οποίο επισκέπτεται τη Μολδαβία ο Άντονι Μπλίνκεν είναι για να καθησυχάσει τους πολίτες της χώρας, όπου υπάρχει επίσης φιλορωσικό αυτονομιστικό κίνημα στην Υπερδνειστερία, στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας. Στην περιοχή αυτή εκτιμάται ότι βρίσκονται 1.500 ρωσικά στρατεύματα.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούσαν ότι η συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσε να μετατραπεί σε βάση μετόπισθεν του ρωσικού στρατού εν μέσω της επίθεσής του στην Ουκρανία.

Δείτε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Nέα δεδομένα για τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης

Loading