INTIME

Τα deals που ήθελε ο Κ. Μητσοτάκης από τον Τραμπ

Του Γιάννη Χαβιανίδη

propoli

Πολιτικά και επενδυτικά deals θα περιελάμβανε η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ντόλαντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος κουράστηκε να ακούει για Αμερικανούς επενδυτές οι οποίοι ενδιαφέρονται να “ρίξουν” εκατομμύρια δολάρια στην Ελλάδα, αλλά να μην τους βλέπει να καταφθάνουν (ακόμα) στη χώρα μας, θα ζητούσε από τον Αμερικανό Πρόεδρο να περάσει από τις… υποσχέσεις  στις πράξεις.

Ως αντάλλαγμα θα προσέφερε τον εκσυγχρονισμό της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, κάτι που ευνοεί την Ουάσιγκτον δεδομένου του ενδιαφέροντός της για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπως επίσης και το νέο επενδυτικό νόμο που θα καταστήσει την πατρίδα μας έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης σχετικά με την τροποποίηση του παραρτήματος της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA),  μετά από 2,5 μήνες διαβουλεύσεων. Το τελικό κείμενο θα υπογραφεί από τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια και τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο κατά την επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα σε περίπου δυο εβδομάδες. Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι πρόκειται για μια συμφωνία η οποία αναβαθμίζει τη στρατηγική σημασία της χώρας και αυξάνει τις διασφαλίσεις μέσω της διεύρυνσης του αποτυπώματος της παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως όσο ο Ντόναλντ Τραμπ κρατά στον πάγο τον Ταγίπ Ερντογάν, αρνούμενος να τον συναντήσει, τόσο θα βελτιώνεται η διπλωματική θέση της Ελλάδας, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η Τουρκία παραβιάζει κατάφορα τη συμφωνία που έχει υπογράψει για τον περιορισμό και διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.

Σήμερα με Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα με τον Ταγίπ Ερντογάν, όντας αποφασισμένος να του θέσει πολύ αυστηρά τόσο την προκλητικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όσο και  το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Το μήνυμα που θα επιχειρήσει να στείλει η Αθήνα είναι πως οι καλοί γείτονες φαίνονται στην πράξη, ενώ θα ξεκαθαρίσει στον Τούρκο Πρόεδρο ότι οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας δεν συμβαδίζουν με ιαχές πολέμου και απειλές κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Μέσα από τον κύκλο των επαφών που έχει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο Έλληνας πρωθυπουργός, επιχειρεί να αναδείξει τον κομβικό ρόλο της πατρίδας μας στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, προωθώντας παράλληλα τα εθνικά μας συμφέροντα.  Δεν είναι τυχαίο ότι όλες αυτές τις ημέρες συζήτησε εκτενώς τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ανάδειξε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που ευνοεί την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ενώ ανέπτυξε την ελληνική πρόταση για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

“Η Ελλάδα έχει φωνή,  έχει άποψη και την εκφράζει δυνατά και καθαρά σε παγκόσμιο επίπεδο” σημείωσαν χαρακτηριστικά κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Loading