Το «φιλί της ζωής» από το Άμπου Ντάμπι στην Τουρκία: Δίνουν $10δις στον Ερντογάν

Άγκυρα και Εμιράτα είναι σε ανοιχτή σύγκρουση με αγεφύρωτες διάφορες σε όλα τα καίρια ζητήματα εδώ και χρόνια, παρόλο αυτά η οικονομική βοήθεια αποτελεί ανάσα για τον υποβασταζόμενο πλέον Τούρκο πρόεδρο.

Σε οικονομική περιδήνηση βρίσκεται η Τουρκία, με την κατρακύλα της τουρκικής λίρας να επεκτείνει τους ισχυρούς κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της Άγκυρας, τη δημοτικότητα του Ταγίπ Ερντογάν  να γνωρίζει ελεύθερη πτώση και την αντιπολίτευση να σχηματίζει ισχυρό μέτωπο εναντίον του. 

Οι πρωτόγνωρες εικόνες ελλείψεων σε βασικά αγαθά και φάρμακα,  η γενικευμένη φτωχοποίηση, έχουν ξεσηκώσει κύμα αγανάκτησης στη χώρα, με τους πολίτες να διαδηλώνουν στους δρόμους.

Οι περιορισμοί ξεκίνησαν αρχικά με την ποσότητα ζάχαρης και λαδιού που μπορεί ν’ αγοράσει κάθε Τούρκος καταναλωτής και συνεχίστηκε με τον καφέ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Οι πολίτες διαμαρτύρονται για την δραματική πτώση της συναλλαγματικής αξίας της Τ.Λ., που από την αρχή του χρόνου έχει χάσει περίπου 43% της αξίας της με αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η αγοραστική τους δύναμη.

Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, το θαύμα δεν άργησε να γίνει για τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος έλαβε 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Η σωτηρία αυτή λέμβος δεν έρχεται από το Κατάρ αλλά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα!

Ο Ερντογάν υποδέχθηκε στην Αγκυρα τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική και απρόσμενη κινηση που αλλάζει τις ισορροπίες στη γεωπολιτική σκακιέρα, καθώς τα Εμιράτα μέχρι πρότινος βρίσκονταν απέναντι από τον Ερντογαν, όντας σύμμαχος της Ελλάδας.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν εννέα μνημόνια κατανόησης και συνεργασίας των κρατικών επενδυτικών funds και των τραπεζών τους, με τον υπουργό Βιομηχανίας του Άμπου Ντάμπι να δηλώνει πως βρισκόμαστε «σε μία νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών».

Δείτε επίσης: Τουρκία: Στο στόχαστρο χρήστες των social media που «υποκινούν τον λαό σε μίσος και καλούν τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν βία»