Μπαρτσελόνα – Λίβερπουλ για μια θέση στον τελικό του Champions League

Του Μάκη Ιωαννίδη

propoli

Γιγαντομαχία αστέρων αλλά και εκατομμυρίων την Πρωτομαγιά στο Καμπ Νου, όπου Μπαρτσελόνα και Λίβερπουλ υπόσχονται υπερθέαμα στα ημιτελικά του Champions League. Άλλωστε η παρουσία των Μέσι, Κουτίνιο, Ράκιτς, Πικέ αλλά και των Μανέ, Φιρμινιο, Σαλάχ και Φαν Ντάικ αρκεί για να περιμένουμε μια ποδοσφαιρική πανδαισία.

Φαβορί υπάρχει; Δεν είναι εύκολη η απάντηση, τη στιγμή που η λάμψη της Μπαρτσελόνα ξεθωριάζει και η Λίβερπουλ διάγει μια ποδοσφαιρική διετία κατά την οποία δείχνει ικανή για υψηλές «πτήσεις». Αμφότερες οι ομάδες είναι ικανές να ανατρέψουν κάθε σκορ στην ρεβάνς του Άνφιλντ και δύσκολα θα λύσουν τους λογαριασμούς τους από τον πρώτο αγώνα.

Η προϊστορία δείχνει Λίβερπουλ

Λίβερπουλ και Μπαρτσελόνα συναντιούνται για πέμπτη φορά στα ημιτελικά του Champions League, με τους «κόκκινους» να αποδεικνύονται καλύτεροι στις νοκ-άουτ αναμετρήσεις απέναντι στους Καταλανούς.

Τη σεζόν 1975/76 οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου UEFA με τους Άγγλους να προκρίνονται κερδίζοντας με 1-0 στο Καμπ Νου χάρη σε γκολ του Τόσακ, ενώ ο επαναληπτικός στο Άνφιλντ έληξε ισόπαλος (1-1).

Τη σεζόν 2000/01 Λίβερπουλ και Μπαρτσελόνα τέθηκαν και πάλι αντιμέτωπες στην ημιτελική φάση του κυπέλλου UEFA με τους «κόκκινους» να παίρνουν ισοπαλία στη Βαρκελώνη (0-0) και στη συνέχεια να προκρίνονται κερδίζοντας 1-0 στο Άνφιλντ με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Γκάρι Μακ Άλιστερ. Και στις δυο περιπτώσεις η Λίβερπουλ κατέκτησε το τρόπαιο.

Τελευταίες αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων ήταν αυτές για τη δεύτερη φάση των ομίλων του Champions League της σεζόν 2001/02 με την Μπαρτσελόνα να κερδίζει εκτός έδρας με 3-1 και το ματς στο Καμπ Νου να λήγει ισόπαλο χωρίς τέρματα. Τελευταία φορά συναντηθήκαν το 2007, με τους «κόκκινους» να επικρατούν με 1-2 στο Καμπ Νου, αλλά να χάνουν με 0-1 στο Άνφιλντ και να κατακτούν την πρόκριση.

Η καθυστέρηση λόγω… BBC

Τελευταία φορά που οι δυο ομάδες βρέθηκαν στα ημιτελικά του Europa League ήταν το 2001. Κανένας, όμως, δεν έχει ξεχάσει τι είχε συμβεί με τη σέντρα εκείνης της αναμέτρησης, όταν το BBC ζήτησε την καθυστέρησή της εξαιτίας ενός σίριαλ!

Το αγγλικό κανάλι είχε καταθέσει αίτημα στην UEFA ο αγώνας να ξεκινήσει στις 20:10 (ώρα Αγγλίας) και όχι στις 20:00, καθώς εκείνη τη μέρα (6 Απριλίου 2001) είχε προγραμματιστεί η προβολή του τελευταίου επεισοδίου της διάσημης σαπουνόπερας «East Enders». Το 40λεπτο επεισόδιο ξεκινούσε στις 19:30, οπότε τα εκατομμύρια κόσμου που θα το παρακολουθούσαν, θα έχαναν τις πρώτες στιγμές της σπουδαίας αναμέτρησης στο Καμπ Νου.

Η μάχη των εισιτηρίων

Το ποσό των 119 ευρώ όρισε η Μπαρτσελόνα για κάθε εισιτήριο που θα δίνονταν στην αγγλική ομάδα για την αναμέτρηση του Καμπ Νου. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα προημιτελικά του Champions League. Παρ’ όλα αυτά, η Λίβερπουλ απάντησε άμεσα και… εκδικήθηκε με τον ίδιο τρόπο. Χρέωσε το εισιτήριο για τους φίλους των Καταλανών στα 119 ευρώ και ενημέρωσε πως 31 ευρώ από κάθε εισιτήριο θα χρησιμοποιηθεί για να μειωθεί το ποσό των εισιτηρίων των δικών της οπαδών για το Καμπ Νου, ρίχνοντας την τιμή στα 88 ευρώ.

Η αήττητη και η γρανιτένια άμυνα

Το σίγουρο είναι ότι θα σημειωθούν γκολ στον αγώνα. Συνεπώς θα υπάρχουν επιλογές για σκόρερ της αναμέτρησης. Για την Μπαρτσελόνα η σταθερή αξία είναι ο Λιονέλ Μέσι. Ο Αργεντίνος όμως δεν σκοράρει σε καθοριστικές αναμετρήσεις όπως έχει φανεί στο παρελθόν. Πιθανοί σκόρερ για τους Καταλανούς είναι ο Ράκιτιτς με τον Κουτίνιο. Στη Λίβερπουλ τα πράγματα είναι περισσότερα ξεκάθαρα με την τριάδα Μανέ, Φιρμίνιο και Σαλάχ να αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την ισπανική άμυνα.

Η Μπαρτσελόνα έγραψε ιστορία καθώς μετρά 32 αναμετρήσεις στο Καμπ Νου χωρίς ήττα, έχοντας συνολικά είκοσι εννιά νίκες και τρεις ισοπαλίες. Αυτό και μόνο αρκεί για να έχει τον πρώτο λόγο στον αγώνα. Η Λίβερπουλ όμως είναι μια ομάδα που δεν δέχεται εύκολα γκολ, την στιγμή που διαθέτει μια μαγική τριπλέτα στην επίθεση η οποία μπορεί να διαλύσει κάθε άμυνα. Η προϊστορία δείχνει Λίβερπουλ, με τους «κόκκινους» να έχουν επιπλέον κίνητρο τη διεκδίκηση του τροπαίου για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, μετά τον περυσινό χαμένο τελικό κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Η επιλογή είναι: Νίκη για τη Λίβερπουλ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Loading