Καταδίκη του δήμου Δέλτα για χρέη προς την ΕΥΑΘ

Δεκτή έγινε κατά την πρωτοβάθμια τακτική διαδικασία ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης η αγωγή που είχε καταθέσει τον Οκτώβριο του 2017 η ΕΥΑΘ κατά της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης- Αποχέτευσης Δήμου Δέλτα (ΔΕΥΑΔΔ) για χρέη που ξεπερνούσαν ήδη τότε τα 7,8 εκατ. ευρώ.

propoli

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε. Γιάννης Κρεστενίτης δήλωσε στη DΕΛΤΑ press ότι, από τότε που έγινε μια «νέα αρχή, το ’12-’13, όταν το κράτος εξόφλησε τα χρέη όλων των ΔΕΥΑ προς την ΕΥΑΘ», η ΔΕΥΑΔΔ ουσιαστικά «δεν έχει πληρώσει τίποτα! Οι οφειλές μέχρι το καλοκαίρι του ’17 ήταν περίπου €7,7 εκατ.».

«Μερικά δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Δέλτα υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ για να ενισχύσει το νερό που δε φτάνει να εξυπηρετήσει τους κατοίκους. Βασικά, η ΕΥΑΘ παρέχει το νερό στη ΔΕΥΑΔΔ, η οποία και είναι υπεύθυνη για τα υδρόμετρα και τη διανομή· αυτή ξέρει πόσοι είναι οι καταναλωτές και πόσο πρέπει να πληρώσουν.

Γι’ αυτά τα 5-6 υδρόμετρα της ΕΥΑΘ (των βασικών αγωγών παροχής νερού προς το Δήμο Δέλτα) η ΔΕΥΑΔΔ δεν έχει πληρώσει κανένα ποσό, παρά τις επανειλημμένες συσκέψεις (και με τους εκάστοτε προέδρους της δημοτικής επιχείρησης, αλλά και με τον ίδιο το δήμαρχο Μίμη Φωτόπουλο) και παρά τις (ανεκπλήρωτες) υποσχέσεις» τονίζει ο κος Κρεστενίτης.

Ο καθηγητής Παράκτιας Τεχνικής και Ωκεανογραφίας του ΑΠΘ, που ανέλαβε το «τιμόνι» της ΕΥΑΘ το Μάιο του 2016, τονίζει πως η αγωγή κατατέθηκε αφού εξαντλήθηκε κάθε «χρονικό περιθώριο ανοχής απέναντι στο Δήμο Δέλτα», που –μετά τη θετική για την ΕΥΑΘ δικαστική απόφαση– άσκησε έφεση, η οποία θα εκδικαστεί μέσα στο ’19.

«Τα χρέη έχουν πλέον ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ»

«Ούτε τα παλιά χρέη ρύθμισε, ούτε τα σημερινά πληρώνει» η ΔΕΥΑΔΔ, αλλά «η ΕΥΑΘ δεν μπορεί να προβεί σε διακοπή της υδροδότησης», καθώς θα ήταν «μάλλον παράλογο» να κόψει το νερό σε τόσους καταναλωτές εξαιτίας των οφειλών της δημοτικής επιχείρησης του Δήμου Δέλτα, υποστηρίζει ο κος Κρεστενίτης, που αναρωτιέται «πώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΔΕΥΑΔΔ τής επιτρέπουν να έχει τόσο μεγάλα χρέη.

Το ’11 και το ’12 το κράτος εξόφλησε όλα τα χρέη πολλών φορέων του Δημοσίου προς την ΕΥΑΘ, ενόψει της τότε σχεδιαζόμενης πώλησης του συνόλου των μετοχών της σε ιδιώτες· εμείς, οι φορολογούμενοι, εξοφλήσαμε τα χρέη προς την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ» και έκτοτε «το σύνολο σχεδόν των ΔΕΥΑ» πληρώνει κανονικά τους λογαριασμούς που εκδίδονται, εκτός από τις ΔΕΥΑ του Δήμου Δέλτα (για το νερό) και του Δήμου Θερμαϊκού (για την αποχέτευση).

Τα χρέη της ΔΕΥΑΔΔ προς την ΕΥΑΘ που εξόφλησε τότε το κράτος ήταν «πολλά εκατομμύρια». Και η ΕΥΑΘ θα καταθέσει «προσεχώς αγωγή και για τα τρέχοντα», καθώς οι οφειλές έχουν πλέον ξεπεράσει τα €10 εκατ., αφού δεν έχει πληρώσει «τίποτα ενδιάμεσα, ούτε ενδιαφέρθηκε ποτέ να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της».

Σύμφωνα με τον κο Κρεστενίτη, αγωγή θα κατατεθεί και κατά του Δήμου Θερμαϊκού, στον οποίο έχει δοθεί «περιθώριο μέχρι το τέλος του μήνα», αφού του έχει ήδη αποσταλεί το δεύτερο εξώδικο.

Τι υποστηρίζει ο Δήμος Δέλτα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ, το «βασικό επιχείρημα» που προβάλλει ο Δήμος Δέλτα είναι η «πολύ υψηλή χρέωση της τιμής μονάδας», η οποία όμως –όπως τονίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ– «προκύπτει από Υπουργική Απόφαση» (σταθερή από το 2013 τιμή 0,35 €/m 3 για ενίσχυση δικτύων ΟΤΑ που δεν είναι πελάτες της ΕΥΑΘ).

Σε πρόσφατες δηλώσεις της στην Εφημερίδα των Συντακτών, η πρόεδρος της ΔΕΥΑΔΔ Ελένη Μπαλογιάννη υποστήριξε ότι «δυστυχώς από το 2014 είχαμε μόνο οχτώ υπαλλήλους, σήμερα διαθέτουμε 25, και γι’ αυτό έμεινε πίσω η έκδοση λογαριασμών του πρώην Δήμου Εχεδώρου. Τώρα θα εκδοθούν μαζικοί λογαριασμοί για τα χρόνια 2014-2018, και θα μπορούν οι πολίτες να εξοφλήσουν σταδιακά κι εμείς να αποπληρώνουμε τρέχουσες δόσεις για να καταστούμε φερέγγυοι.

Υπήρχε η νοοτροπία ότι στον Εχέδωρο δεν πληρώνουμε. Ποτέ και κανένας δεν αναρωτήθηκε δυστυχώς γιατί συνέβαινε αυτό. Αν και έχω πάρει την “καυτή πατάτα”, δεν θέλω να μιλήσω για ευθύνες των παλαιών διοικήσεων. Πρόθεση της σημερινής διοίκησης είναι να μπει το θέμα σε μια σειρά· βγάζουμε καταμετρητές, κάνουμε επιμερισμό εξαμήνου και χρεώνουμε αναλόγως, ενώ αιτηθήκαμε και ενίσχυση από προγράμματα του υπουργείου Οικονομικών».

 


Δημοσιεύτηκε στο φύλλο Δεκεμβρίου 2018 της εφημερίδας DΕΛΤΑ press

 

Loading