Κινδυνεύουν παιδιά στο Δημοτικό της Ικτίνου (vd)

Ρεπορτάζ του Αντώνη Τσολναρά
Σοβαρά θέματα ασφάλειας των μαθητών που φοιτούν στο 41ο Δημοτικό Σχολείο της Ικτίνου του δήμου Θεσσαλονίκης εγείρουν οι γονείς των παιδιών, εκπέμποντας «σήμα κινδύνου» για την κατάσταση που επικρατεί.

propoli

Η αυλή του Δημοτικού Σχολείου που φοιτούν περίπου 300 παιδιά, θεωρείται επικίνδυνη από τους γονείς, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά επιστρέφουν στο σπίτι τραυματισμένα εξαιτίας των «φαγωμένων» σκαλιών του κτηρίου.

Ο πεζόδρομος της Ικτίνου εδώ και λίγους μήνες έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο λόγω των εργασιών για την ανάπλασή του που είναι σε εξέλιξη, με τους γονείς όμως να πνέουν μένεα κατά της δημοτικής αρχής, διαμαρτυρόμενοι για τις επικίνδυνες συνθήκες στις οποίες τα παιδιά τους καλούνται καθημερινά να διαχειριστούν, ιδίως κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων, όπου τα λιμνάζοντα νερά σκεπάζουν το δρόμο μπροστά από το σχολείο.

Όπως καταγγέλλουν γονείς στο «Ρ» δεν υπάρχει ασφάλεια στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού, καθώς και ούτε κατάλληλες αίθουσες διδασκαλίας. «Πρέπει να αλλάξουν τα κουφώματα από τις αίθουσες, καθώς όταν φυσάει τα τζάμια κουνιούνται. Οι σοβάδες του σχολείου πέφτουν, τα κάγκελα σε πολλά σημεία είναι σάπια. Επίσης κινδυνεύουν τα παιδιά στα σκαλιά», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Εικόνες-σοκ στο σχολείο

Βαθιά ραγισμένη αυλή, φραγμένες υδρορροές, ξεραμένα δέντρα που δεν προφυλάσσουν τα παιδιά από τον ήλιο, «εξαφανισμένος» τάπητας, είναι εκείνα που μεταξύ άλλων των πολλών προβλημάτων συνθέτουν την εικόνα που παρουσιάζει το 41ο Δημοτικό Σχολείο της Ικτίνου.

Οι γονείς εκπέμπουν «σήμα κινδύνου» προς τους αρμόδιους, ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις, ιδίως όταν μπούμε για τα καλά σε χειμωνιάτικο κλίμα. «Την προηγούμενη σχολική χρονιά και συγκεκριμένα τον Απρίλιο όπου υπήρχαν έντονα καιρικά φαινόμενα, κινδύνευσαν μικρά παιδιά, διότι από τα νερά είχαν πλημμυρίσει τα δύο νηπιαγωγεία που στεγάζονται στο κτίριο», προσθέτουν οι γονείς.

«Δεμένα» τα χέρια του δήμου Θεσσαλονίκης

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 41ου Δημοτικού Σχολείου Ικτίνου εδώ και δύο χρόνια βρίσκονται σε επαφή με τους αρμόδιους του δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διευθετηθεί και να επιλυθεί το εν λόγω ζήτημα.

«Έχω ενημερωθεί όχι εγγράφως, μόνο τηλεφωνικά. Είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο το κομμάτι της εισόδου του σχολείου με την πίσω αυλή, καθώς ένα χαμηλό υπόστεγο εμποδίζει τη διέλευση μηχανημάτων προκειμένου να επιδιορθωθούν οι ζημιές στο προαύλιο», δηλώσει στο «Ρ» η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου Μαρία Πρίτσου, για να προσθέσει ότι «η μόνη λύση είναι να περάσει ένας οδοστρωτήρας και να στρωθεί η αυλή με τα χέρια».

Σύμφωνα με την κ. Πρίτσου, η αυλή του 41ου Δημοτικού είναι η μεγαλύτερη του κέντρου. Κάτι που, αυτομάτως σημαίνει πως σε περίπτωση «μπαλώματος» -τουλάχιστον στα εμφανή και επικίνδυνα σημεία-, θα χρειαστεί να πληρωθούν και πολλά χέρια.

Πολλά τα ατυχήματα – Η πρόταση του Δ.Σ.

«Έχω προτείνει να μη μπαλωθεί όλη η αυλή. Πρότεινα να μπαλωθούν εκεί που είναι πραγματικά πολύ άσχημα τα πράγματα. Υπάρχουν τεράστιες τρύπες, στις 10 ημέρες είχαμε 3 ατυχήματα. Ένα παιδάκι έσπασε το πόδι του, ενώ ένα άλλο ράμματα στο κεφάλι. Αυτό που έχουμε ως προτεραιότητα είναι να μην εκτίθενται σε κίνδυνο τα παιδιά», προσθέτει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου 41ου Δημοτικού.

Οι άμεσες επεμβάσεις του δήμου

«Στο βάθος της αυλής υπάρχει ένα υπόστεγο που έχει ένα υπόστρωμα, τουλάχιστον για να μην χτυπάν τα παιδιά. Είναι πολύ βρώμικο, όμως στο συγκεκριμένο θα γίνει η αποκατάσταση από το δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς έχει υπογραφεί ήδη η σύμβαση», λέει η κ. Πρίτσου, για να προσθέσει ο αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με το Δημοτικό προκειμένου να επιλυθούν όσο πιο άμεσα γίνονται τα προβλήματα που απασχολούν τους γονείς.

Loading