Η σκοτεινή πλευρά της Θεσσαλονίκης | Οδοιπορικό στα στέκια των αστέγων

Τα “στέκια” των αστέγων πληθαίνουν μέρα με τη μέρα στα μεγάλα αστικά κέντρα για να μας θυμίζουν ότι ένας παράλληλος κόσμος ζει δίπλα μας.

του Χρίστου Φιλιππούδη

propoli

Μάλιστα πλέον συναντάμε εξαθλιωμένους ανθρώπους να κοιμούνται σε αυτοσχέδια στρώματα, από τα στενά σοκάκια μέχρι τα κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, μετατρέποντας την πόλη σε ένα υπαίθριο υπνωτήριο.

Η σκοτεινή πλευρά της Θεσσαλονίκης είναι δίπλα μας, εκεί που ψωνίζουμε, στα πάρκα, τα πεζοδρόμια στην όμορφη παραλία μας και την βλέπουμε καθημερινά στα αυτοσχέδια κρεβάτια από χαρτόνια, εκεί που συνήθως γυρίζουμε το κεφάλι μας βιαστικά από την άλλη μεριά.

Η δύσκολη καθημερινότητα και τα δικά μας προβλήματα ίσως δεν μας αφήνουν να δούμε την σκληρή πραγματικότητα κατάματα ή… μπορεί να μην θέλουμε να την βλέπουμε. Άλλωστε η αλήθεια είναι ότι η κοινωνία συνηθίζει να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Το πρόβλημα της αστεγίας είναι διαχρονικό και πλέον έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Πρόσφατα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος, συνοδεία ανθρώπων από τις οργανώσεις «Γιατροί του Κόσμου» και «ΑΡΣΙΣ» επισκέφτηκαν τα “στέκια” των αστέγων ώστε να αφουγκραστούν τα προβλήματα και τις ανάγκες τους.

Οι περισσότεροι άστεγοι είτε δεν γίνονται δεκτοί είτε δεν θέλουν να πάνε στο “Δημοτικό υπνωτήριο” καθώς οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με εξαρτήσεις.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κοινωνική λειτουργός και επιστημονικά υπεύθυνη στο Υπνωτήριο Αστέγων του δήμου, Βίκυ Θεοδωρακοπούλου, η προσέγγιση αυτών των ανθρώπων δεν είναι εύκολη και πως πρόκειται για μια δύσκολη ομάδα με θέματα ψυχιατρικά και χρήσης ουσιών που προσπαθούν να προσεγγίσουν με διάφορους τρόπους. Η ίδια εκτίμησε τον αριθμό των αστέγων σε περίπου 50 άτομα τα οποία διαβιούν σε διάφορες περιοχές.

Ωστόσο η φτώχεια, η περιθωριοποίηση και η κοινωνική ανισότητα δεν είναι ζητήματα που μπορεί ο κάθε δήμος να λύσει από μόνος του. Τα κοινωνικά προβλήματα που προέκυψαν και από την παρατεταμένη ύφεση απαιτούν σχέδιο και κεντρικό σχεδιασμό. Η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία δεν χτίζεται με ευχολόγια αλλά απαιτεί πράξεις.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Η πρώτη παράταση (!) ολοκλήρωσης του FlyOver και η αποζημίωση του εργολάβου είναι γεγονός

Loading