Β. Νάκου/Ο εθνικισμός συνώνυμος του ενδοτισμού

Της Β. Νάκου*

propoli

Οι συζητήσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες για το Μακεδονικό με «ταξίδεψαν» αρκετά χρόνια πίσω. Τον Φεβρουάριο του 1992 και τον Μάρτιο του 1994 όταν είχα την ευθύνη των δυο μεγάλων συλλαλητηρίων, ως υπεύθυνη του γραφείου των Εθνικών Θεμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης επί Δημαρχίας Ντίνου Κοσμόπουλου.

Ζούμε ένα ρεσιτάλ προπαγάνδας. Ο ΣΥΡΙΖΑ  προσπαθεί να μας πείσει ότι η συμφωνία με την κυβέρνηση Ζαεφ, ήταν  “διπλωματική επιτυχία”. Πρόκειται για μια άκρως προβληματική συμφωνία, που δεν εκφράζει κανέναν Μακεδόνα. Σήμερα, προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν ήταν λάθος.  Δεν ήταν λάθος ότι κάθε χώρα θα ερμηνεύει τον όρο Μακεδονία και Μακεδόνας κατά βούληση, ότι η  Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αμετάφραστο τον όρο  “Severna Makedonija”.

Δεν ήταν λάθος που η  κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν δέσμευσε τα Σκόπια με το λεγόμενο erga omnes, δηλαδή ένα όνομα για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων.  Ήταν τόσο μεγάλο λάθος που ακόμη και οι Βούλγαροι, που αναγνώρισαν απ΄ τους πρώτους  την συνταγματική της ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ουδέποτε αναγνώρισε «μακεδονική» εθνότητα και “μακεδονική γλώσσα”.

Θλίβομαι που τα επόμενα χρόνια  τα παιδιά μας στα σχολεία θα μαθαίνουν μια ιστορία  παραποιημένη, λόγω της σύστασης μίας  διεπιστημονικής επιτροπής η οποία θα εξετάσει τον τρόπο διδασκαλίας της Ιστορίας και των δύο χωρών, ώστε να αρθούν αλυτρωτικές αναφορές. Αυτό με βρίσκει κάθετα αντίθετη. Ο πατριωτισμός δεν έχει εποχή και είναι η διατήρηση της ιστορίας ενός Έθνους.

Η αγάπη μου για την ιστορία και τον πολιτισμό πηγάζει από την πίστη μου ότι μπορούμε να έχουμε ένα αισιόδοξο μέλλον, πατώντας στα θεμέλια της Πατρίδας μας. Το όραμα του προέδρου της Ν. Δ Κυριάκου Μητσοτάκη για τον πολιτισμό  είναι μια από τις βασικές του προτεραιότητες.

Με σωστή στρατηγική μπορούμε να αναπτύξουμε τον πολιτισμό σε όλα τα επίπεδα. Να εντάξουμε  νέες υπηρεσίες για τη βελτίωση των εσόδων και  να επενδύσουμε σε καινοτόμες πρωτοβουλίες που θα προάγουν τον Ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία μας. Η ψηφιακή τεχνολογία πρέπει να είναι παρούσα σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Ο εκσυγχρονισμός και η κατανόηση της σημαντικότητας του πολιτισμού θα δημιουργήσουν για την  Θεσσαλονίκη μας, για  την Ελλάδα μας, με νέες προοπτικές.

Η ιστορία και ο πολιτισμός μας είναι ο πλούτος μας. Η  ευθύνη μας απέναντι στους σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς, είναι πολλή μεγάλη.  Πρέπει να τους βοηθήσουμε ν’ αποκτήσουν εξωστρέφεια για να μπορούν να «επανασυστήσουν» την σύγχρονη Ελλάδα,  με σεβασμό στο σπουδαίο και μεγαλειώδες παρελθόν της.
Η Θεσσαλονίκη μας είναι μια πόλη με ανυπολόγιστο πολιτιστικό δυναμικό, τόσο σε επίπεδο ιστορίας όσο και της τρέχουσας δημιουργίας. Είναι προτεραιότητα μας ν΄ αναδείξουμε  και ν΄ αξιοποιήσουμε τα δεκάδες  μνημεία που παραμένουν στην αφάνεια.

Αν οι συμπολίτες μου με εμπιστευτούν με την ψήφο τους στις 7 Ιουλίου δεσμεύομαι ν’ ασχοληθώ προσωπικά με τον πολιτισμό και την ιστορία μας.  Θα διεκδικήσουμε μαζί μια πόλη, μια πατρίδα που μας αξίζει. Ο πατριωτισμός δεν έχει εποχή και είναι η διατήρηση της ιστορίας ενός Έθνους.

*Βασιλική (Βίκη) Νάκου: Ιστορικός / Δημοσιογράφος Υποψήφια Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με την Νέα Δημοκρατία


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Politik” την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Loading