Φάνης Ουγγρίνης / Περιμένω πολλά από τον διάδοχο του Μπουτάρη

Του Φάνη Ουγγρίνη*
Δε μας έφτανε η μείωση των Τούρκων, τους ακολούθησαν και οι Ρώσοι και μετά το σχίσμα των Ορθοδόξων εκκλησιών δύσκολα θα τους ξαναδούμε σε μεγάλους αριθμούς, γράφει. Δε πρέπει ν’ ανησυχούμε όμως, ο δήμαρχος μας διαβεβαιώνει ότι η πόλη μας έχει γίνει παγκόσμια περιζήτητος προορισμός.

propoli

Για κακή του τύχη δύο μελέτες -της τοπικής ένωσης ξενοδόχων και της Παγκόσμιας Τράπεζας- τον διαψεύδουν, παρουσιάζοντας μια εικόνα μάλλον ανησυχητική. Οι ξενοδόχοι καταθέτουν αριθμούς που φανερώνουν στασιμότητα και στις διανυκτερεύσεις και στις κατά κεφαλήν εισπράξεις. Η Παγκόσμια Τράπεζα από τη μεριά της τονίζει κάτι ακόμη σοβαρότερο: πως θα πρέπει να προσελκύσουμε τουρίστες με χοντρά πορτοφόλια, αν θέλουμε μέλλον.

Η απουσία ευκατάστατων επισκεπτών ήδη πονά. Τα πολυτελή ξενοδοχεία συχνά τιμολογούν όσο τα τριάστερα σε αντίστοιχες ιταλικές ή ισπανικές πόλεις. Τα κομψά κοσμηματοπωλεία, τα καταστήματα ποιοτικού ενδύματος, οι ενημερωμένες γκαλερί και τα γκουρμέ εστιατόρια είναι λιγοστά. Η πόλη βολεύει όσους προτιμούν αεροπορικές εταιρείες χαμηλού ναύλου, ένα κοινό τεράστιο, που όμως απαιτούνται πραγματικά τεράστιοι αριθμοί -και οι αναγκαίες υποδομές- για να ωφελήσει σημαντικά. Δεδομένου λοιπόν ότι τέτοιες δυνατότητες δεν προβλέπονται για το ορατό μέλλον, είναι απόλυτα αναγκαίο να γοητεύσουμε τους λεγόμενους ποιοτικούς τουρίστες.

Και τι αναζητούν λοιπόν αυτοί οι τόσο επιθυμητοί μα απαιτητικοί μουσαφίρηδες; Μα φυσικά ό,τι αναζητούν οι πελάτες των resort• διαμονή όσο το δυνατόν πιο γεμάτη, με ποικιλία ενδιαφέρουσων επιλογών, σε περιβάλλον όμορφο, καθαρό και φυσικά ασφαλές. Το περιβάλλον της Θεσσαλονίκης σίγουρα δεν χαρακτηρίζεται καθαρό, ούτε και ιδιαίτερα ασφαλές πλέον, αν κινηθείς βράδυ λίγο πάνω από την Τσιμισκή. Η ανοικοδόμηση του ‘60 εξαφάνισε πολλά ωραία κτίρια και σκοτείνιασε τους δρόμους της. Κι όσο για τις επιλογές, κακά τα ψέματα, δεν είναι παγκόσμιας κλάσης. Τα μουσεία της είναι ιδιαίτερα μικρά, τα μνημεία της είναι λιγοστά και ασύνδετα και οι επιχειρήσεις εστίασης δεν έχουν κίνητρο να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις.

Με άλλα λόγια, οι αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν αφίξεις δεν επιτρέπουν κομπασμούς, αντίθετα επιβάλλουν σχεδιασμό. Ζητούμενο είναι να εξασφαλιστεί μια λογική σταθερή αύξηση της τωρινής κατηγορίας τουριστών, ενώ ταυτόχρονα να οργανωθεί η σταδιακή προσέλκυση εκείνων της ανώτερης κλίμακας. Αυτά όμως αποτελούν κυρίως ευθύνη του δημάρχου του κεντρικού δήμου, του μακράν τουριστικότερου. Αυτός είναι αρμόδιος για την ευταξία του ευρύτερου κέντρου, αυτός μπορεί να αναδείξει το έλλειμμα ασφάλειας, αυτός θα πρέπει να δρομολογήσει τις μεγάλες αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις. Προσωπικά δεν περιμένω κάτι τέτοιο από την απερχόμενη διοίκηση Μπουτάρη, ωστόσο περιμένω πολλά από τον διάδοχό του. Ο στόχος είναι μπροστά μας, τυχόν απραξία θα είναι ασυγχώρητη.

*Ο Φάνης Ουγγρίνης είναι επιχειρηματίας

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Loading